Шампионка изложбе крава Милица Пољопривредне школе Ваљево

Шампионка 34. изложбе приплодних говеда сименталске расе одржане у недељу у Лајковцу је крава Милица Пољопривредне школе из Ваљева. Милица је у другој лактацији за 305 дана дала 6.120 литара млека са 3,95 процената млечне масти. У категорији крава за најбоље грло проглашена је Мици Живомира Марковића из Стрмова, најквалитетнија првотелка је Фатима чувеног одгајивача Марка Милосављевића из Дучића, док је шампионка међу јуницама Клара такође познатог сточара Милана Милаковића из Мратишића. Најбољу колекцију крава извео је Видосав Читаковић из мионичког села Горњи Мушић, првотелки Марко Милосављевић из Дучића, док је као најквалитетнију колекцију јуница на изложби жири оценио грла Војина Јеротића из Врховина.


Упркос чињеници да је киша непрестано падала и ове године се на простору будућег „Агробизнис центра“ окупио велики број сточара и посматрача. У културно-забавном програму учествовао је фолклорни ансамбл Културног центра „Хаџи Рувим“. Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Живорад Бојичић:
– Поштовани колубарски сточари, изложба приплодних говеда сименталске расе постала је лајковачки знак препознавања, догађај који се памти и из године у годину препричава. Знамо да је ова сточарска смотра утемељена на вековној опредељености за сточарство у Колубари и околним брдима и да је захваљујући смотри одржана не само бројност музних крава већ битно унапређен расни и генетски потенцијал говеда на овом подручју. Далеко од тога да пољопривреди, поготово сточарству, данас цветају руже. Сви смо сведоци тешког положаја села и сељака, али и великог труда који се у Србији улаже да се уведе ред и створе услови за напредак пољопривреде, а тиме и сточарства. Општина Лајковац чини све да се унапреди производња у сеоским домаћинствима, што није лако и не може се ништа учинити преко ноћи. То је оно што је до нас, а Бог нам је већ дао идеално поднебље и плодну земљу, ту је и наслеђено умеће наших људи. Зато ме охрабрује присуство сточарског подмлатка на данашњој календарских смотри „рогатих лепотица“. Овде су 14 малишана као симболични предводници генерације према којој усмеравамо све наше наде. Проглашавајући ову изложбу отвореном, желим вам берићет и да се идуће године видимо на јубиларној 35. изложби – поручио је председник Бојичић.
На изложби су учествовала 34 сточара са 112 грла. Комисију за оцењивање чинили су др Мирослав Плавшић (Пољопривредни факултет Нови Сад), дипл. инж. Драган Никшић (Институт за сточарство Земун поље), др Радивоје Ђурђевић (Сточарско-ветеринарски центар Велика Плана) и др Радосав Вујић (Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево). За шампионку изложбе награда је била 30.000 динара, за најквалитетнију краву 25.000, најбоља првотелка награђена је са 22.000, док је шампионка у категорији јуница освојила 20.000. Адекватним новчаним износима награђене су  и по три пратиље у свим категоријама, као и колекције. Осим руководства Општине Лајковац, награде су додељивали и председник општине Мионица Бобан Јанковић, представник Сточарско-ветеринарског центра Крњача Бранислава Ђорђевић и директор познате лајковачке фирме „Ива-аграр“ Живорад Лазаревић.
Генерални покровитељ традиционалне смотре колубарских сточара је Општина Лајковац, организатори Oпштинa Лајковац, Општина Мионица, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ из Лајковца, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ из Ваљева. Лајковачка изложба тренутно је највећа смотра те врсте у Србији, а сврстана је и у Европски календар изложби крава и јуница сименталске расе. Почетком октобра биће одржана прва републичка смотра говеда сименталске расе у Крушевцу, а најављено је да ће Општина Лајковац подржати учешће колубарских фармера. Изложба се организује због незадовољства удружења и сточара условима и третманом на Пољопривредном сајму у Новом Саду

 

{gallery}krava_milica{/gallery}