„Колубарске гагрице“ Живорада Циглића

У понедељак 28. септембра са почетком у 20 часова, у Галерији  КЦ „Хаџи Рувим“, биће отворена изложба скулптура и промовисана књига Живорада Циглића „Колубарске гагрице“. „Издавачка кућа „Инфинитас” из Београда објавила је књигу Живорада Циглића Цигле, нашег познатог вајара, под насловом „Колубарске гагрице”. Циглић је аутор више од четрдесет споменика и скулптура, који красе тргове по градовима Србије, имао је око седамдесет самосталних изложби у земљи и иностранству. Његови радови налазе се у галеријама и приватним збиркама у тридесетак земаља у свету.

 

У књизи „Колубарске гагрице” објављене су кратке приче, скице вајарских дела и фотографије урађених скулптура. Посебна драгоценост ове књиге јесте језик колубарског краја. Због много старих, заборављених речи, на крају књиге је објављен речник мање познатих речи. Тако сазнајемо да је гагрица – штеточина.Књига је необична, мултимедијална. У њој су приче, цртежи и скулптуре. У књизи „Колубарске гагрице” аутор је покушао са сачува свој завичај, који више не постоји, због вађења угља. Један од разлога зашто се упустио у писање прича – јесте дуг према завичају, који је уништен. Пре пола века, у Колубарском крају почели су да копају угаљ. Нема више оних дивних пејзажа у Колубарској долини, где су се играли као деца.

 

У Колубари је сакупио око две хиљаде речи које се више не користе, многе је искористио у књизи „Колубарске гагрице”, а неке ће употребити у књизи коју управо пише.“