Министар Велимир Илић обишао клизишта у општини Лајковац

У понедељак je општину Лајковац посетиo Велимир Илић, министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Србије, заједно са дугогодишњом сарадницом и народном посланицом Дубравком Филиповски.Након састанка са градским руководством одржана је конференција у згради Општине Лајковац а затим је министар Илић обишао клизишта у Ћелијама, Пепељевцу и Словцу. Министар Илић је исказао задовољство начином на који се општина Лајковац суочила са последицама поплава и спровела мере отклањања и ублажавања тих последица и додао:

 

 

– Драго ми је што је овде пуно ствари урађено на време, али има још доста да се уради, пуно пројеката да се исправи, пуно тога је погрешно одобрено у неким прошлим временима, и пре више деценија, рецимо када је уговаран аутопут… Имамо сада урађен катастар клизишта за многа места, за Београд је рецимо завршен, али и ових дана имамо примере да се одлуке не поштују и дају се дозволе за градњу на клизиштима или у водоплавном подручју. А на клизиштима никада више не би смело да буде градње. Битно је да све оно што се не исплати санирати премести на друго, стабилно место. Рецимо, ако клизиште угрожава једну или две куће, најисплативије је те породице преместити и изградити им куће на другом месту. Али, ако угрожава велики број кућа, онда треба истражити и регулисати то клизиште. не може све одједном да се заврши јер штете су биле милијарду и 700 милиона евра! Због тога је премијер инсистирао да одредимо приоритете. Обићи ћемо данас та клизишта и средити их врло брзо. Најскупљи су истраживачки послови, али без тога нема дугорочног решења. Мора добро да се испита стање, пронађе на којој дубини је клизна раван, где је здраво подручје на којем ће се закопати и поставити шипови тако да се то трајно реши, а не да пет пута радимо исти посао. Захвалјујем руководству Лајковца што је било стрпљиво јер другачије није могло. Имали смо у Лебану клизиште које је угрожавало 800 кућа, то је био приоритет и недавно је стабилизовано. Сада имамо Умку која је највеће клизиште у Европи – ту ће проћи аутопут и Умку морамо да решимо. Иселићемо сада 62 куће, неке су потпуно потонуле и биће то много скуп пројекат. Ова Влада је учинила пуно, а сви злонамерни који тврде да је могло више, питам их што нису они учинили више – закључио је министар Велимир Илић.

Председник Општине Живорад Бојичић захвалио се министру Илићу и Влади Србије за све што су учинили за санацију последица поплава у општини Лајковац, а затим изнео конкретне податке:

– Пре неколико дана добили смо званично решење од Владе Србије да је и након друге ревизије коришћења средстава државне помоћи за санацију последица поплава потврђено да је 26.108.323,02 динара наменски и правилно потрошено. У петак смо добили преосталих четири милиона динара која су раније била оправдана. Мимо ових средстава Општина Лајковац је уложила 50 милиона динара за санацију последица поплава. Оно што није завршено у нашој општини, а што је болна тачка у целој Србији и уједно најскупљи посао, то је санација клизишта. И то не привремена санација коју смо ми радили у Словцу, Врачевићу, Пепељевцу….него темељна, стручна, са геолошким испитивањима и онда проценити шта је најбоље предузети. Ми смо иселили два угрожена домаћинства (Арсеновићи из Степања и Ђокићи из Ћелија) који су добили државну помоћ и њима су направљене нове куће на безбедним местима. На основу техничке документације коју је припремила општинска Дирекција за изградњу, Влада Србије је ових дана одобрила реконструкцију два врло битна моста на Колубари: старог гвозденог моста у Ратковцу вредности 17 милиона динара и оштећеног бетонског моста у Пепељевцу у износу од седам милиона. То ће бити завршено до краја године. Од министра очекујемо подршку за исправљање грешака које су направила нека друга министарства. То је изостанак регулације реке Љиг дужине два километра, део деонице аутопута Лајковац-Љиг, што смо сигнализирали још 2012. године када је пројекат урађен, чиме је директно угрожена Боговађа. Такође је испуштена санација дела Колубаре дужине 200 метара, констатовали су своју грешку људи задужени за водопривреду тако да очекујемо да ће и то бити реализовано у овој години.

{gallery}veljailic2016{/gallery}