Влада одобрила пројекте за отпадне воде у Боговађи

У Боговађи ће бити реализовани пројекти изградње фекалне канализационе мреже и погона за пречишћавање отпадних вода у оквиру „Програма јачања социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом“, који ће финансирати  Влада Немачке преко Немачке развојне банке. То су јуче у Лајковцу саопштили државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић и Владимир Илић, након радног састанка са руководством Општине Лајковац. Укупна вредност оба пројекта износиће преко 50 милиона динара, а делом ће бити реализовани и средствима Европске уније. Очекује се да реализација пројеката почне средином 2017. или у другој половини године и да буду завршени почетком следеће године. Државни секретари су истакли да је општина Лајковац имала готове пројекте, што је Министарству олакшало посао, а убрзаће и њихову реализацију. Такође су се захвалили председнику Општине Андрији Живковићу и његовим сарадницима за успешну борбу са последицама мигрантске кризе.
Председник Општине Андрија Живковић је у уводној речи на конференцији за новинаре истакао да је Општина Лајковац имала спремне пројекте и конкурисала је у овом програму, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као координатор програма, препознало је проблеме и циљеве и одобрило средства за поједине пројекте. Државни секретар Ненад Иванишевић је похвалио Општину Лајковац као активну локалну самоуправу и додао:
-Лако је радити са локалном самоуправом која има идеју, која зна како да ту идеју реализује и има готов пројекат. И то је један од разлога зашто и у општини Лајковац реализујемо програм помоћи, који се спроводи на иницијативу министра Александра Вулина и немачког амбасадора Аксела Дитмана. Оно што желим да нагласим, а што је председник Општине истакао у нашем разговору као приоритете, то је да ће у оквиру програма бити реализован пројекат фекалне канализационе мреже за насељено место Боговађа, као и изградња погона за пречишћавање отпадних вода у Боговађи. То су пројекти које ћемо договарати са колегама из Немачке развојне агенције, делом ће бити реализовани и средствима Европске уније кроз сарадњу са Делегацијом Европске уније у Србији. Очекујемо да реализација пројеката почне средином 2017. или у другој половини године и да буду завршени почетком следеће године. Захваљујем Општини Лајковац што је спремно дочекала овај програм и што ће својим грађанима обезбедити пројекте чија укупна вредност неће бити мања од 50 милиона динара.
Државни секретар Владимир Илић се захвалио руководству и грађанима општине Лајковац за успешну борбу са последицама мигрантске кризе, а заузврат ће Влада Србије, односно ресорно министарство, кроз споменуте пројекте олакшати грађанима свакодневни живот и борбу са насталом кризом. За разлику од других, општина Лајковац је имала готове пројекте, штоје Министарству олакшало посао, а убрзаће и њихову реализацију, подвукао је Илић. Влада Србије неће смањити социјална давања, напротив – број корисника биће повећан, рекао је Илић и додао је да Министарство преко Заједничког центра за социјални рад за општине Љиг, Мионица и Лајковац месечно  издваја два милиона динара.