Веће о КЦ „Хаџи Рувим“, стипендијама, конкурсима…

На 52. седници Општинског већа Лајковац усвојен је Извештај о раду Културног центра „Хаџи Рувим“ који се првенствено односи на реконструкцију зграде ове установе. По речима председника општине Андрије Живковића то је добар пример како се може пуно урадити са релативно скромним средствима, која су из општинског буџета издвојена за ову намену. -Издвојили смо нешто више од два милиона динара за комплетну реконструкцију сале и већ од марта грађани наше општине, али и околних места којима садржаји ове установе буду привлачни, моћи ће да уживају у програмима у знатно бољим условима. Замењен је под, урађено грејање у сали чиме је омогућено да се програми организују током целе године, а ранијих година зими то није било могуће. У плану је да с еуради грејањеу холу испред сале и галеријском простору. Окречена је сала, замењена расвета, а у плану је срешивање бине, тоалета и улаза у зграду. Крајем јануара биће расписана биће расписана јавна набавка за седишта. Надам с еда ће већ почетком марта Културни центар добити потпуно нов изглед и да ће Лајковчани уживати у позоришним представама, биоскопским пројекцијама и осталим културним садржајима који ће бити организовани у том простору.
За ову школску годину Општина Лајковац је повећала буџет за ученичке и студентске стиупендије за скоро 40 одсто, односно са седам на 10 милиона динара.
-Општина Лајковац наставља праксу из протеклих година и са сигурношћу тврдим да смо по издвајањима као шти су за социјална питања и школство међу првих пет општина и градова у Србији. Новина од ове године је да ће Општина стипендирати све ђаке генерације од прве до четврте године средње школе у висини 20 одсто од просечне нето зараде у Републици србији, као и студенте од прве до завршне године на мастер студијама на државним универзитетима са 10-15 хиљада динара. Надам се да ћемо за следећу годину задржати тај ниво стипендија, па чак га и увећати.
Председник Живковић је најавио да би у фебруару требало да буду расписани конкурси за финансирање пројеката из области информисања, културе и пројеката које реализују удружења и невладине организације. Буџет је остао на приближном нивоу као прошле године: за медије је смањен са пет на четири милиона динара, а за удружења и НВО за пар стотина хиљада. Живковић је најавио да сви који буду конкурисали за средства морају своју делатност обављати на територији општине Лајковац.