Лајковац добија нову зграду вртића

У току је завршна фаза изградње новог објекта Предшколске установе „Лептирић“, за који су Општина Лајковац и Министарство привреде издвојили по 18 милиона динара. Изграђена је котларница, урађена ограда, у току је инсталирање мреже за снабдевање вртића електричном енергијом са оближњег трафоа, раде се приступне саобраћајнице и финални унутрашњи радови. После тога иде партерно уређење дворишта, односно постављање тартана, справа, клупа, зеленила… Нова котларница дислоцирана је из круга Предшколске установе, што ће омогућити рушење старе котларнице и  монтажног објекта вртића и спајање старе зидане зграде вртића пасарелом (топлом везом) са новим објектом. Предшколска установа је добила нових 19 ари неискоришћеног плаца између вртића и Дома здравља, тако да ће нови вртић имати пуно простора за активности васпитача са децом. Очекује се да сви радови буду завршени до краја августа или почетка септембра, како би сви малишани нову образовно-васпитну годину започели у новом објекту.

Нова зграда вртића од 1300 квадратних метара имаће 10 соба, кухињу за потребе целе Предшколске установе, вишенаменски простор који ће бити и фискултурна сала и играоница за децу, као и канцеларије за особље и администрацију. У новом објекту биће смештено 250 до 300 деце. Постојећи капацитети Предшколске установе пребукирани су већ неколико година, што је решено формирањем издвојеног одељења у Дому младих и ангажовањем  радника у прекобројним групама. Значајно ће бити растерећене постојеће прекобројне групе, које су тренутно 20 одсто преко норматива. На тај начин рад са децом биће хуманији, квалитетнији и безбеднији. Деца која тренутно бораве у издвојеном одељењу Предшколске установе у Дому младих, њих 105 који похађају припремни предшколски програм, такође ће бити смештена у нови објекат. Отварањем новог објекта биће укинута листа чекања, прекобројне групе и издвојено одељење у Дому младих. Предшколска установа ће смањити трошкове, а свој деци биће доступни садржаји који постоје у централном објекту.
Општинско руководство са директорком ПУ Лептирић Милом Митровић припрема отварање одељења за децу са посебним потребама, најавио је председник Андрија Живковић.

 

{gallery}vrtic_obilazak18{/gallery}