Асфалтирана улица Војводе Путника

Јуче је започето асфалтирање 600 метара улице Војводе Путника на изласку из вароши Лајковац. Практично је асфалтиран насељени део ове улице, докле год има кућа. Мештани Војводе Путника на асфалт су чекали преко пола века, од када улица постоји. Завршним радовима присуствовао је председник општине Андрија Живковић и том приликом изјавио:

-Након дугог очекивања дошло је на ред и асфалтирање улице Војводе Путника. Ово је једна од ретких улица надомак центра која није била асфалтирана. Има велики број житеља и домаћинстава. Највећи број грађана који живе у овој улици су Роми, такође ту је и велики број људи које се доселио из Крајине почетком деведесетих. Пре три године смо урадили Хајдучку улицу, која излази на улицу Војводе Путника, која је коначно дошла на ред у дужини од 600 метара. Улица јесте знатно дужа, али на овој асфалтираној траси концентрисана су домаћинства. Пре асфалта урађена је и кишна и фекална канализација, тако да ће улица коначно бити потпуно инфраструктурно опремљена и сигурно ће њени мештани имати квалитетније услове за живот. Предстоји нам да у будућем периоду Хајдучку улицу пробијемо и да излази на улицу ка градском базену и конацима, како би грађани овог дела Лајковца имали алтернативну саобраћајницу. То је у плану за следећу годину.

Председник Живковић је истакао да се асфалтирање ове улице не финансира из буџета локалне самоуправе него по већ добро познатом уговору са Путевима Србије.

-Након ове почеће и асфалтирање других улица које су припремљене по договору са Путевима Србије: две улице у Селу Лајковцу и један пут у Јабучју, затим следи асфалтирање Железничке улице у Лајковцу, а већ у понедељак почиње санација улице коришћене за време изградње аутопута од Пепељевачке рампе до моста на реци Колубари. Са тим улицама нећемо исцрпети уговор са Путевима Србије, јер у јесењим месецима следи асфалтирање два сеоска локална пута у Бајевцу и Стрмову и, оно што је најбитније, трудимо се да ово мало улица које су у Лајковцу остале неасфалтиране полако приводимо намени. После усвајања ребаланса ове јесени следи асфалтирање појединих улица у Лајковцу. Ово је рекордна година за општину Лајковац, ми ћемо до краја године премашити цифру од 40 километара асфалта, што је незапамћено за нашу општину.

Никола Јосиповић, житељ улице Војводе Путника, радосно каже:

“Коначно је дошла на ред наша улица. Иако је у такозваном градском језгру предуго је била неасфалтирана. Ипак је дошла на ред, после Хајдучке, која је урађена пре неку годину. Ми смо тада били изгубили сваку наду да ће ова улица икада бити асфалтирана. Надам се да ће се радови наставити, да ће се Хајдучка улица пробити и наставити ка Извиђачкој, тако да ће бити заокружен тај ток. Подсетио бих да је током мајских поплава 2014. седам домаћинстава на почетку улице било поплављено, управо због тога што је пут био изнад нивоа дворишта тих домаћинстава, што је био огроман проблем за мене и моје комшије. Након овог асфалтирања, уређења споредних канала, урађене кишне и фекалне канализације, очекивано је да таквих проблема више нећемо имати. Све ово је велика ствар за око 55 домаћинстава која живе на овом потезу.

Мештанин овог дела Лајковца Жељко Јеремић подсетио је такође како је улица Војводе Путника изгледала до сада и какве су све проблеме житељи имали овде, а потом рекао:

-Дочекасмо да се улица асфалтира! До сада је било никако. Осим асфалта, урађене су и кишна и фекална канализација, тако да је целина заокружена. Чекали смо на овај асфалт преко 50 година. Било је и раније обећања, али нико није урадио до сада, док није дошао председник Андрија Живковић. То је обећао и обећање је испунио!”

Поводом завршетка радова на асфалтирању улице Војводе Путника, мештани су видно задовољни приредили ручак за раднике који су претходних дана радили на овој траси.