Асфалтирање у Јабучју из буџета Републике

Уз бројне радове у лајковачкој општини на побољшању путне инфраструктуре, који се финансирају из локалног буџета, отпочели су и радови које финансирају Република Србија и Путеви Србије. За обнову и реконструкцију државних и локалних путева на подручју лајковачке општине одвојено је ове године око 370 милиона динара. Последњих неколико деценија општина Лајковац није имала помоћ државе на плану путне инфраструктуре и општинско руководство изражава велику захвалност, посебно Путевима Србије и директору Зорану Дробњаку.
Први радови кренули на локалном путу кроз центар Јабучја, који се завршава код језера Паљуви и повезује Лајковац са суседном општином Уб. Ово је један од виталних путева у дужини од 9 километара, од раскрснице у Вишу до Милановића рампе. Укупна вредност радова, које финансира Република Србија, је око 40 милиона динара. Извођач радова је фирма „Штрабак“, а очекује се да радови буду завршени у наредних месец дана.
Андрија Живковић, председник општине Лајковац, приликом обиласка започетих радова на овој важној и фреквентној деоници је рекао:
-Радови су кренули пре пар дана. Укупна деоница биће пресвучена асфалтом, део ове деонице биће саниран, а негде око 4,5 километра биће новог асфалта. Посебан акценат биће стављен на деоницу од центра Јабучја до Милановића рампе у дужини од три километра. На остатку деонице нови асфалт биће стављен тамо где је стари пропао, а то је од центра Јабучја до Виша. Након ове, кренуће и друга деоница која је такође везана за Јабучје, позната као “обреновачка пруга” , од Милановића рампе до Скобаља у дужини од 10 километара. Вредност ових радова је 100 милиона динара. Јабучје ће ове сезоне добити значајно побољшање путне инфраструктуре, оличене у бројним километрима асфалта. Упоредо са тим идуће седмице крећемо да радимо и кружни пут за Томиће у дужини од 900 метара, који финансирамо сопственим средствима, следи асфалтирање пута за Негиће у Старом Селу у дужини од 1,2 километра и асфалтирање једне мини обилазнице око школе у дужини од 200 метара, којом ће бити направљен спој са овом деоницом. Свим овим радовима мештани Јабучја добиће на квалитету услова за живот. Деоница од центра Јабучја до Лајковца, која је у јако лошем стању, биће такође потпуно санирана. Надам се даљој доброј сарадњи са Путевима Србије и новим путевима за општину Лајковац.”
Милан Бугарчић, председник Савета месне заједнице Јабучје, захвалио се руководству општине Лајковац, Путевима Србије и директору Дробњаку на овом битном помаку и инвестирању у побољшање путне инфраструктуре на овом подручју и додао:
-Шта рећи, све похвале. Дуго времена није рађено овако као што се сада ради. Ово је најфреквентнији пут у Јабучју, којим саобраћају и аутобуси и теретна возила. Њиме ће саобраћати и радничке линије. Веома су нам битна оба путна правца, и овај и траса старе обреновачке пруге. Предуго се није улагало. Овај пут је урађен пре три деценије и од тада је само крпљен повремено. Драго ми је што се ради овим темпом и интензитетом и посебно што се ради по приоритетима. После овога, колико сам упознат, следи прелазак и на неке локалне путеве. Све је то од великог значаја за село.