Брошура Туристичке организације о воденицама

Туристичка организација општине Лајковац недавно је на својој фејсбук страници објавила нову брошуру о воденицама на Колубари и Топлици, која носи назив “Мираз од ушура”. Ово је драгоцено сведочанство о објектима националног неимарства, који и данас мељу, али подсећа и на бројне воденице које нису одолеле зубу времена. Писац текста је Милутин Ранковић, који је и аутор једног дела фотографија и података о некадашњем броју воденица на Колубари (27) и Топлици (23), начину градње и броју каменова који данас мељу.

У новом електронском издању брошуре Туристичке организације општине Лајковац о воденицама на Колубари и Топлици можете сазнати скоро заборављене појмове: шта су то ујам и ушур, шта литра а шта драм, колико делова има воденични камен и како су га поредовници делили.

Забележена су и предања о настанку Илића воденице у Непричави, Јолића воденице у Лајковцу, подаци о куповини Сретеновића воденице у Марковој Цркви, те о обнови Кумове воденице у истом селу. За млађе генерације посебно ће бити интересантне фотографије Драгана Радовановића, који је крајем деведесетих година прошлог века снимио урушене воденице, које данас на Колубари више не постоје. Осим његових заступљене су и фотографије Ненада Драгићевића. Брошуру је дизајнирала Јелена Ђурић, док је Зоран Антонијевић радио као сарадник на прикупљању архивске грађе.