Изградња канализације у Јабучју у оквиру пројекта „Чиста Србија“

Лајковац је увек предњачио у односу на друге општине Колубарског округа по средствима опредељеним за еколошка улагања. Поред рудне ренте, Лајковац је до 2019. годишње имао око 120 милиона динара еколошке таксе од Рударског басена „Колубара“. Захваљујући томе, значајан део Лајковца покривен је кишном и фекалном канализацијом.

Од 2019. године новац од еколошке таксе не иде директно у општину,  већ држави, али се надокнађује на друге начине. Један од њих је пројекат „Чиста Србија“ у којем  је Лајковац међу првих 14 општина и градова у којима се реализују обимни радови на изградњи комуналне инфраструктуре. То је истакао и председник општине Андрија Живковић означавајући почетак изградње канализационе мреже у Јабучју, у улици која води предузећу „Борверк“.

„За општину Лајковац је опредељено две милијарде динара, што је више од два наша годишња буџета, за изградњу фекалне канализације и нових постројења за пречишћавање отпадних вода. У току прошле године урађено је првих 11 километара канализационе мреже у оквиру пројекта „Чиста Србија“. У Рубрибрези је изграђено 4-5километара канализационе мреже, тако да смо покрили цело село фекалном канализацијом. Урађено је три километра канализационе мреже у Боговађи, део канализације у Јабучју- Доњи крај дужине 4 километра, а остало је да се уради 20 километара за цело село: од Виша,  Доњег краја, Гаја и Шеринке до Старог села.

Ти радови су почели пре пар дана, а надам се да ће бити завршени до првих јесењих месеци. Поред канализационе мреже, биће изграђено пет подстаница које ће моћи да сву отпадну воду гурају кроз канализационе мреже. Сваки део Јабучја имаће по једну подстаницу, а од 20 километара мреже три километра ће бити мрежа ниског притиска, где ће се радити посебни прикључци на шахтове за домаћинства. Обавезали смо се да у оквиру тога сносимо трошкове изградње тих шахтова, тако да домаћинства неће имати никакве трошкове за прикључивање на канализациону мрежу.

Када се заврши пројекат „Чиста Србија“, Лајковац ће бити једна од ретких општина у Србији где је 70% становништва прикључено на кишну и фекалну канализацију. Ако се узме у обзир да Лајковац и Јабучје као највише насељена места имају преко 8000 становника, плус Рубрибреза, очекујем да око 10000 становника Лајковца до краја ове године буде прикључено на канализациону мрежу.

У току је израда пројектне документације за реконструкцију постојећег постројења за прераду отпадних вода у Ћелијама, као и изградња још једног мини-компактног постројења за Боговађу, чиме ћемо повећати капацитет постројења на 10000 корисника, што је оптимално за Лајковац у овом тренутку. Oвај део Лајковца, који гравитира ка Јабучју, имао је пуно проблема  због изливања кишне и фекалне канализације. Убудуће канализација из Јабучја неће више ићи ка Лајковцу, већ ће се сабирати код црпне станице Борверк и биће изграђена нова линија дужине 2 километра, која ће ићи ка постројењу у Ћелијама и тамо се даље прерађивати, па ћемо растеретити и тај део канализације у Лајковцу.

Ово је један од значајнијих пројеката у последњих неколико деценија, а помоћи ће да се еколошка свест и значај екологије подигне на виши ниво, иако ми предњачимо у тој области у односу на остале општине. Велика захвалност Влади Републике Србије и Министарству грађевинe које је препознало Лајковац и прихватило наше пројекте у оквиру Чиста Србија. Надам се да ћемо сарадњу наставити на обострано задовољство, а видећемо да ли ћемо моћи да преко анекса пројекта да обухватимо канализационом мрежом и место Ћелије, у непосредној близини постројења, чиме бисмо заокружили канализациону мрежу на територији Лајковца.“

Живковић је навео да је вредност свих радова у оквиру пројекта „Чиста Србија“ 530 милиона динара, а потпуно их финансира Влада Републике Србије, преко Министарства за грађевине, саобраћај и инфраструктуру.