Конституисана скупштина, Андрија Живковић председник општине

У Лајковцу су данас одржане конститутивна седница Скупштине општине и прва редовна седница, на којима су потврђени мандати, изабрана скупштинска власт, а затим извршна. Сви предложени и изабрани кандидати су са листе „Александар Вучић-За нашу децу“, коју су у Лајковцу као предизборна коалиција чинили Српска напредна странка, Покрет социјалиста, Српска радикална странка и Социјалдемократска партија Србије. У новом сазиву СО Лајковац ова коалиција има убедљиву већину – 25 од 35 одборника.
Андрија Живковић (1982, професор географије) је добио поверење већине одборника за други мандат на месту председника општине, док ће његов заменик у наредне четири године бити дипл. инж. електротехнике Обрад Милутиновић из Словца. Досадашњи заменик председника општине, дипл. економиста Ненад Џајевић нови је председник локалног парламента, а његов заменик ће бити Милутин Нишавић, дипл. инжењер прехрамбене технологије, доскорашњи члан Општинског већа. Посао секретара скупштине и даље ће обављати дипл. правник Горан Илић.
Уз председника општине и његовог заменика, чланови Општинског већа биће: Младен Бајић, предузетник из Јабучја; др Јованка Гомилановић, лекар у пензији; Милан Бугарчић, радник из Јабучја; Дајана Ненадовић, економиста и Бојан Лукић, мастер економиста. На основу измена и допуна Закона о локалној самоуправи из 2018. године општине до 15.000 становника могу максимално имати пет чланова Већа.
Обраћајући се одборницима и грађанима општине Лајковац након избора за председника, Андрија Живковић је истакао да ће се наставити са вредним радом као у претходне четири године. Нове развојне шансе Лајковца види у предностима које дају аутопут „Милош Велики“ и будуће брзе траке од Лајковца до Ваљева, као и изградња и опремање Индустријске зоне 2 у близини аутопута. Акценат ће бити и на трајном решавању водоснабдевања, изградњи путева, инфраструктурном опремању села и подстицајима за развој пољопривреде.
Осим одборничких група листе „Александар Вучић-За нашу децу“ са 25 и Социјалистичке партије Србије-Јединствене Србије са пет мандата, данас је формирана и одборничка група „За бољи Лајковац“, коју чине два одборника „Заветника“ и одборник групе грађана „Српска десница за домаћински Лајковац“. Два одборника има и група грађана „Иницијатива за Лајковац“.
Одборник „Заветника“ Ненад Остојић саопштио је за говорницом да своју дневницу опредељује Удружењу за помоћ особама са аутизмом „Бази Мили“ из Лајковца.
Због епидемиолошке ситуације седница је одржана у сали Културног центра, уз примену свих хигијенско-техничких мера.