Најновије активности Удружења жртава насиља

Претходну седмицу обележио је низ активности везаних за помоћ жртвама насиља. Иако постоји свега два месеца, локална канцеларија у Лајковцу Удружења жртава насиља ХАЈР, успешно је разгранала мрежу својих активности и за сада ревносно успева да споји оне који желе да помогну са онима којима је помоћ неопходна. До сада је свака жртва насиља са подручја општине Лајковац наиша на адекватну помоћ и подршку. Поред општинског удружења пензионера на челу са Бранком Перићем, свој допринос у пружању помоћи и подршке жртвама насиља дале су претходних дана директорке “Лептирића” и лајковачке библиотеке, Верица Мијаиловић из лајковачке библиотеке, Тепих сервис Илић и многи други.

Координаторка локалне канцеларије Александра Пилиповић потврдила је за „Лајковац на длану“ да тешка ситуација породице са четворо деце у Степању никога није оставила равнодушнимм, али да је било и других донација и активности:

-Хвала свима на донацијама и помоћи, у име оних којима је помоћ потребна. Претходних недељу дана смо имали низ активности. У понедељак и у уторак смо имали три донације за удружење. У среду, једну помоћ у услугама прања и донацију тепиха. Уследио је и један догађај у виду пресељења, односно стамбеног збрињавања једне жртве насиља. Реч је о пресељењу које смо већ најавили, где је Клуб пензионера , на челу са нашим Бранком Перићем, све перфектно реализовао и организовао. Обезбеђене су и окречене просторије у колима ће збринута жена становати и неће плаћати стан. Сто, телевизор и опрема за телевизор – антена и ресивер, веш машина и окречене просторије, кирију, све сноси Општинско удружење пензионера Лајковац. Такође, жени је обезбеђен посао у Клубу пензионера, са редовном месечном платом. Пензионери Лајковца су се увек показали, па и сада, да су стуб нашег друштва и да без њих много тога не би било успешно реализовано, посебно у овом случају.

Од овонедељних донација бих издвојила кревет за нашу жену од Дарка Милановића, председника Српске деснице Лајковац, који је одличан и жена је задовољна. Уз помоћ и разумевање у овој врло специфичној ситуацији директорке “Лептирића” Миле Митровић Лончар, предшколац из Степања ће обавезан предшколски програм похађати у Лајковцу. Јелена Јовановић , васпитачица из нашег вртића, у који треба да нам крене предшколац, кога смо успешно управо и уписали, донирала је за децу породице Стефановић–Рајковић из Степања гардеробу, обућу, ранац, сокове за децу, играчке, свеске, књиге. За сваког од њих има доста тога. Директорка Градске библиотеке Лајковац Биљана Богдановић је са својим родитељима и сестром донирала четири зимске дечје јакне и велику кесу играчака за све узрасте. Верица Мијаиловић, шеф рачуноводства библиотеке, донирала је тепих. Тепих сервис Илић, односно власник Иван Илић, понудио се Удрузењу жртава насиља Хајр за услуге прања, по потреби .
У овом моменту, неопходне су пелене за бебу од шест месеци и намирнице за две породице.

Локална канцеларија Удружења ХАЈР обезбедила је такође жртвама насиља неопходну правну помоћ у више случајева. У плану је организовање трибине и књижевне вечери у циљу подизања укупне свести на тему жртава насиља.

Сви који желе да својом донацијом помогну жртвама насиља могу се јавити локалном координатору канцеларије “ХАЈР” у Лајковцу Александри Пилиповић на број 064/ 501 – 0290.