Наставак реализације пројекта „Чиста Србија“

Наставак реализације пројекта „Чиста Србија“

Општина Лајковац је једна од првих 16 општина у Србији, у којој се спроводи пројекат “Чиста Србија“. Укупна вредност пројекта у општини Лајковац је 15,5 милиона евра, а финансијер је Влада Републике Србије преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Извођач радова је кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).

Председник Андрија Живковић о овом врло значајном послу за нашу општину каже:

– Завршили смо први део тог пројекта, који се односи на насељено место Рубрибреза, где је урађена канализација. Чекамо прве лепе дане да крене и реализација другог дела пројекта, пре свега мислим на изградњу фекалне канализације за насељено место Јабучје у дужини од 25 километара, као и на реконструкцију Постројења за пречишћавање отпадних вода у Лајковцу. Трећу фазу представља изградња канализације за насељено место Боговађа, такође и изградња мини компактног постројења за пречишћавање отпадних вода у овом селу. Ово је највећа инвестиција у историји за општину Лајковац, која је у претходних тридесет година урадила укупно 70 километара фекалне и кишне канализације, а сада ће одједном добити преко 30 километара канализационе мреже и два нова постројења за прераду отпадних вода: једно за Лајковац, а друго за Боговађу. Од великог значаја је чињеница да Лајковац благовремено радио на пројектовању канализационе инфраструктуре и тражио решења за постројења за пречишћавање отпадних вода.

Општа констатација је да ће овим пројектом бити подигнут квалитет живота у оштини Лајковац и ниво еколошке свести грађана.