Немачка компанија ИГБ Аутомотив отвара погон са 200 радника

Немачка компанија „ИГБ Аутомотив“, произвођач делова за аутомобиле, почетком новембра ће започети иницијалну производњу у Лајковцу, а затим запослити 200 људи. Производња ће брзо започети јер је компанија пронашла одговарајућу халу у власништву лајковачког предузећа „Сани комерц“, с којом сe ефикасно договорила о условима. Већ је почела регрутација и селекција будућих радника, од чега ће 90 одсто бити жене, након чега ће уследити обука.     

Ово је саопштено на заједничкој конференцији за новинаре у зграде Општине Лајковац, а председник општине Андрија Живковић није крио задовољство, истичући да је ово један од најзначајнијих догађаја за Лајковац у последњих неколико деценија. 

– Отварање нових радних места за сваки град у Србији, не само за Лајковац, у данашње време када знамо како је у Европи и свету, од непроцењивог је значаја. Овакав догађај ће сигурно дати нове развојне шансе нашој општини и читавом колубарском крају. Велика захвалност компанији „ИГБ Аутомотив“  која је препознала баш нашу општину за улагање и отварање нових радних места, искрено се надам да је ово само почетак новог развоја, јер је Лајковац у прошлости био више ослоњен на државни сектор. Предности које Лајковац има у односу на друге општине и градове: географски и саобраћајни положај, пре свега пролазак аутопута Милош Велики, као и близина Београда сигурно су допринели доласку компаније. Битно је нагласити да ће највећчи део запослених чинити жене, а знамо да највећи број мушкарараца већ ради у систему ЕПС-а. По подацима Националне службе за запошљавање у Лајковцу око 550 људи тражи посао, од тога пуно жена, што значи да ћемо преполовити број незапослених и имати по још једну плату у сваком домаћинству.

Живковић је нагласио да све што је урађено протеклих година сада добија на значају јер путеви, канализација и водоводна мрежа су сврсисходнији када људи раде.

– И на буџет општине ће се позитивно одразити јер ће приход од пореза на зараде бити знатно већи због отварања нових радних места, тако да ћемо моћи урадити више путева, изградити неку нову школу и вртић. То директно утиче на све сфере живота у нашој општини и зато је ово најзначајнији тренутак за општину Лајковац у последњих неколико деценија. Надам се да број од 200 радних места само може расти, а Лајковац за неколико година у својој општини имати раднике и из суседних општина Колубарског округа.

Генерални директор „ИГБ Аутомотив“ у Србији Далибор Берић истакао  је да компанија постиже јако добре резултате у Србији, што је разлог да се шири.

– Ширимо се због разноврсних пројеката које смо добили, отприлике 33% европског тржишта држи наша компанија у Србији. Сигурно је да ћемо са 1.600 радника у Инђији, 600 у Лазаревцу и са запосленима у општини Лајковац доћи до великог броја запослених, што ће бити још један велики ослонац за Лајковац и Србију, али и за нашу компанију. Захваљујем председнику општине Лајковац што је изашао у сусрет за све што је требало, као и власницима објекта који су омогућили да брзом реакцијом можемо да започнемо једну веома добру причу. Почели смо са селекцијом и регрутацијом запослених јер имамо кратак рок и кренули смо са одређеним обукама. Код нас постоје квалификације за одређена радна места, треба кренути од почетка, отприлике три месеца обуке за радно место. Значи, они који нису квалификовани за рад у аутомобилској индустрији крећу на детаљну обуку, која се састоји од три сегмента: безбедност и здравље на раду, обука запослених за процесе рада које ће у том тренутку радити и после тога обука за сваки производ који ће запослени у тој групи радити. Производна јединица Лазаревац и производна јединица Лајковац заједно ће дати један финални производ – грејаче за аутомобилска седишта, отприлике око 200.000 недељно.

Андрија Живковић и Далибор Берић су захвалили Мирку Докмановићу, власнику фирме Сани Комерц, јер је помогао да посао добије своје коначне обрисе и да оваква компанија дође у Лајковац. „ИГБ Аутомотив“ производи грејаче за аутомобиле и део је немачке компаније I.G.Bauerhin GmbH. Погон у Лајковцу трећи је у Србији, после Инђије и Лазаревца.