Одбојкашице Црвене звезде боље од Железничара у Суперкупу

Одбојкашки клуб Железничар није успео да трећи пут, а други заредом, освоји Суперкуп Србије. Јубиларни 10. Суперкуп припао је одбојкашицама Црвене звезде, које су вечерас  у дворани СЦ Вождовац, уз пренос на РТС 2, победиле лајковачки Железничар са 3:1 (25:21, 25:18, 21:25 и 25:13). Звезда је први пут освојила овај трофеј и тако заокружила доминацију у 2022. години: шампион државе, победник Купа и Суперкупа Србије.

Црвена звезда је у већем делу меча била успешнији ривал, осим у трећем који је припао тиму из Лајковца. Жеља је био равноправан противник у првом и другом сету, једино је у четвртом дозволио да изгуби са великом разликом. Деловало је, ипак, да су Београђанке уиграније у овом тренутку, правиле су мање грешака и подизале ниво игре када је било потребно. С друге стране, наше одбојкашице су имале проблема са пријемом сервиса. Али, ово је тек почетак дуге сезоне и најбитније је темпирати форму у право време.

Иако је стигла пре два дана, дебитовала је Кубанка Росалес Дезирет Мадан, играла је у прва два сета што је било довољно да покаже да ће бити велико појачање Железничара. Нажалост, у трећем сету је приликом доскока повредила колено Јелена Олуић, искусни примач Железничара, а то може бити значајан хендикеп за екипу у наставку сезоне.

Најефикаснија у победничкој екипи била је Хелић са 26 поена, а одличне су биле и Живојиновић са 15 и Стојић са 14 поена, као и Чанак и Марковић са по 10. Александра Узелац је показала да је практично израсла у вођу екипе и освојила је 19 поена. По осам су освојиле Дезирет Мадан и Вања Ивановић, а седам Канађанка Келси Велтман.

Бранко Ковачевић, тренер Железничара, дао је свој коментар на утакмицу: „Можда смо више под утиском повреде нашег примача, него пораза. Сезона је дуга и веома ће нам недостајати, поготово што на тој позицији имамо само младе играчице. Што се тиче утакмице, заслужена победа Црвене звезде и мислим да су сервис и пријем направили највећу разлику на утакмици“, истакао је Ковачевић.

Зоран Гајић, председник ОСС, предао је Ани Живојиновић, капитену Црвене звезде, пехар намењен победнику Супер купа Србије.Петар Богуновић, председник ОСВ и потпредседник ОСС, и Никола Росић, генерални дикректор Црвене звезда, предали су златне медаље одбојкашицама Црвене звезде.

Иван Кнежевић, генерални секретар ОСС, предао је Ани Антонијевић, капитену Железничара, трофеј намењен пораженој екипи у Супер купу. Дејан Бојовић, спортски директор ОСС, и Данило Мрђа, генерални секретар ОСБ, предали су сребрне медаље одбојкашицама Железничара.

Железничар је трофеј Суперкупа освојио два пута: 2019. и 2021 и по томе је друга најуспешнија екипа у овом такмичењу. Визура је пет пута била победник, а по једну титулу су освојили Јединство из Старе Пазове, Уб и Црвена звезда.

Фото: Одбојкашки савез Србије