Одлуке 10. седнице Општинског већа

Градски и приградски превоз на територији општине Лајковац кренуо је  8. јула – за сада са две линије, а од 1. септембра стартоваће и остале. Концесија је потписана на 10 година, а бесплатан превоз на подручју општине Лајковац имаће ученици основне и средње школе, као и грађани старији од 65 година.

Веће је усвојило и Одлуку о расписивању Јавног позива за учешће директних корисника у спровођењу мера енергетске санације породичних кућа и станова на подручју Лајковца. Након два неуспела, уследиће и трећи Јавни позив за финансирање и суфинансирање верских објеката. Образован је организациони одбор за манифестацију „Дани Лајковца 2024“ и Градску славу Огњену Марију, на челу са председником Милутином Ранковићем, директором КЦ „Хаџи Рувим“.

Најзначајније одлуке усвојене на десетој редовној седници Општинског већа општине Лајковац са14 тачака дневног реда,у изјави за медије по завршетку седнице, издвојио је заменик председника општине Обрад Милутиновић:

„Издвојио бих да је од 8. јула кренуо градски и приградски превоз на територији општине Лајковац, а тренутно функционишу две линије. Једна је на релацији Врачевић-Наномир-Доњи Лајковац-Боговађа-Лајковац, са поласком у 6 часова из Врачевића и доласком у Лајковац у 6.45 минута, док у поподневним сатима креће са аутобуске станице Лајковац у 15.15 минута, у Врачевић стиже у 16 часова. Друга релација је Лајковац-Пепељевац-Стрмово-Придворица-Ратковац-Непричава-Рубрибреза-Лајковац.Полазак је у 6 часова и поновни долазак у Лајковац у 6.57 минута. Други полазак је у 15.15 са аутобуске станице Лајковац, са повратком у варош у 16.12 минута. Од 1. септембра, стартоваће и релација Лајковац-рампа- Скобаљ, односно линије Лајковац-Милановића рампа-Скобаљ-Доњи крај-Јабучје центар- Лајковац. Друга линија је Лајковац-Село Лајковац-Дубрава-Бубања-Виш-Старо село-Јабучје центар-Лајковац. Такође креће и линија Лајковац-Рубрибреза-Непричава-Словац-Маркова црква-Ратковац–Лајковац. Те додатне четири линије ће накнадно кренути са поласком основаца и средњошколаца од 1. септембра.“

Општинско веће је усвојило и Одлуку о расписивању Јавног позива за учешће директних корисника у спровођењу мера енергетске санације породичних кућа и станова на подручју Лајковца.

„Када буде објављен јавни позив привредни субјекти моћи ће да своју документацију достављају на писарницу општине Лајковац, са назнаком „За комисију за енергетску ефикасност“. Предмет јавног позива је спровођење следећих мера: замена спољних прозора, врата и других транспарентних елемената термичког омотача. Мера 2: постављање термичке изолације спољних зидова, подова и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору. Мера 3: постављање термичке изолације испод крова или таванице. Мера 4: замена постојећег грејача простора на чврсто гориво (котла или пећи) ефикасним котлом на гас. Мера 5: замена постојећег грејача простора на чврсто гориво (котла или пећи) ефикасним котлом на биомасу. Мера 6: уградња топлотних пумпи. Мера 7: замена постојећих или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора. Мера 8: уградња соларних колектора у инсталације за централну примену потрошње топле воде. Мера 9: уградња соларних панела за пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Мера 10: израда техничке документације према важећој законској регулативи. Све су ово мере за које привредни субјекти могу конкурисати и остварити учешће у јавном позиву који ће бити активан од 9. јула 2024. и трајаће до 2027. године, сваки пут када нови привредни субјект достави своје податке и жели да учествује у јавном позиву. Ажурирана листа биће доступна касније физичким лицима тако да могу да бирају привредни субјект чије ће услуге користити у енергетској санацији свог објекта. У јавном позиву се налази предмет и критеријум енергетске ефикасности, шта мора да садржи мера, који су критеријуми пропустљивости, термички коефицијент и остало што је потребно за профиле прозора и балконских врата, на негрејаном подручју и друго. Поред привредних субјеката који своје радове изводе на терену могу се јавити и привредни субјекти који израђују техничку документацију у складу са важећом законском регулативом, елаборат пре енергетске санације и енергетски пасош по њеном завршетку. У јавном позиву се налази још како се могу преузети документа, које су обавезе, право учешћа на јавном позиву, као и образац пријава о привредном субјекту. То је основно и најважније везано за јавне позиве за привредне субјекте у реализацији програма енергетске санације.“

На седници је донета одлука да се обустави Конкурс за изградњу, одржавање и обнову верских објеката који се финансирају или суфинансирају из буџета општине Лајковац.

„На први јавни позив нико се није јавио, тако да је поново расписан 15. маја. На поновљени конкурс се јавила Црквена општина Јабучје са пројектом израда фресака у новом храму Светог Архангела Михаила, са површином од 130 квадратних метара за осликавање фресака и процењеном вредношћу 1.994.200 динара без ПДВ-а. С обзиром да су опредељена средства од 2.000.000 динара са ПДВ-ом овај пројекат је одбачен. Немамо више пријава, па је комисија одлучила да конкурс обустави како би у наредном периоду расписала и трећи јавни позив за финансирање и суфинансирање верских објеката.“

Образован је организациони одбор за манифестацију „Дани Лајковца 2024“ и Градску славу Огњену Марију. Председник је Милутин Ранковић, директор КЦ „Хаџи Рувим“, а чланови: Снежана Шкорић, директор Библиотеке „Радован Бели Марковић“, Мира Табић, помоћник председника општине Лајковац, Душица Јовичић директор Туристичке организације општине Лајковац и свештеник Предраг Велимировић.

Усвојен је и Анекс споразума о сарадњи у оквиру програма Exchange 6, који се односи на повећање кредибилитета, планирање програмског буџетирања и контроле јавних расхода на локалном нивоу у Србији. Програм је формирала Европска унија, а потписници уговора су Савез градова и општина Србије и општина Лајковац.

„Дошло је до израде Анекса 1, поглавље 5, Споразум о сарадњи између Сталних конференција градова и општине, савеза градова и општина Србије и општине Лајковац, мења се и гласи: активности и планирање у оквиру стручне подршке реализоваће се до краја трајања програма до 31.августа 2024. године“, закључио је Милутиновић.