Одржана 22. седнице Општинског већа

Дневни ред 22. седнице Општинског већа општине Лајковац садржао је седам тачака, које су се добрим делом односиле на верификацију раније донетих одлука, попут Програма са Трошковником за манифестацију ”Дани Лајковца 2021” – Градска слава Огњена Марија, Одлуку о образовању Радног тима за израду програмског буџета за 2021.годину и закључака везаних за интервентно водоснабдевање.
Стабилна епидемиолошка ситуација омогућила је да се сви планирани програми манифестације “Дани Лајковца” успешно реализују, а програми су и планирани у нешто мањем обиму и сходно околностима са пандемијом врло обазриво, нагласио је председник општине Андрија Живковић и резимирајући овогодишње “Дане Лајковца додао: – Буџет манифестације “Дани Лајковца”, којим су обухваћене комплетно сви програми, је нешто скромнији, прилагођен условима пандемије и износи непуна три милиона динара, прецизније 2.980.000 динара. Очигледно је да су људи жељни догађаја, посебно дешавања на отвореном, тако да је била максимална посећеност свих програма, на свим локацијама. Максимално успешно су реализовани и готово подједнако посећени програми на платоу Градске куће, на реци Колубари и програми реализовани у затвореном простору – у Културном центру, Градској кући, Библиотеци. Надам се да су грађани задовољни избором програма и да ћемо догодине растерећени од пандемије планирати програм већ традиционалне манифестације.
Веће је размотрило и усвојило Упуство за припрему Одлуке о буџету Општине Лајковац за 2022.годину са пројекцијама и за две наредне године (2023. и 2024. годину), а по свему судећи буџет општине Лајковац неће се нешто драстично мењати у односу на овогодишњи, потврдио је и председник Живковић у изјави за медије:
– Расходна и приходна страна неће се нешто битније мењати у односу на ову годину. Што се тиче прихода биће одређених увећања, пре свега од пореза на зараде и од прихода од казни за прекршаје у саобраћају, али то неће битније утицати на приходе у наредној години. Сви директни и индиректни корисници буџета имају рок до 1.септембра да доставе своје финансијске захтеве за наредну годину, у којој се буџет неће нешто драстично мењати у односу на ову годину.
Веће је данас дало позитиван одговор на захтев фирме ,,China Shandong International Economic &Technical-Огранак Београд“ за издавање Решења за техничко регулисање саобраћаја на општинском путу код водовода у Непричави, о чему благовремено мора бити упозната и Полицијска станица Лајковац.
Председник Живковић је по завршетку седнице Општинског већа са посебним задовољством најавио да је ће у 11 часова у Београду бити озваничен почетак реализација највећег пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре “Чиста Србија”, потписивањем релевантних анекса између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, кинеских инвеститора ЦБРЦ и представника првих локалних самоуправа, међу којима је и општина Лајковац, која је имала спремне пројекте.
– Данашње потписивање уговора у Палати Правде Републике Србије са Министарством грађевинарства и инфраструктуре везаног за реализацију прве фазе пројекта ,,Чиста Србија“, који Влада Републике Србије спроводи на основу Споразума са Републиком Кином, сматрам веома драгоценим по питању изградње комунално-канализационе инфраструктуре на читавој територији општине Лајковац. Већ у септембру месецу почињу радови на изградњи примарне канализационе мреже за насељено место Јабучје у дужини од преко 25 км, затим ће уследити радови на недостајућој канализационој мрежи у насељу Рубрибреза, изградња мини компактног постројења за пречишћавање отпадних вода и фекалне мреже за насељено место Боговађа, као и реконструкција погона за пречишћавање отпадних вода у Лајковцу, односно у Ћелијама. У наступајућем временском периоду, тачније у наредних годину две дана, Лајковац добија од Владе Републике Србије значајна средства за решавање ових важних проблема, тако да ће поједина села и сам Лајковац бити комплетно покривени канализационом мрежом.
Уз напомену, да су након дуже временске паузе на подручју општине Лајковац регистрована два нова случаја заражавања корона вирусом, председник Живковић је констатовао да је евидентна мала стопа вакцинације на овом подручју. Упутио је апел свим суграђанима да се вакцинишу, посебно младима који су се до сада у малом броју одлучили за вакцинацију, јер је то најсигурнији вид заштите, изразивши наду да ћемо на тај начин избећи драстично повећање броја оболелих, посебно већи број тежих облика обољевања.