Општинско веће разматрало извештаје о реализацији програма у 2021. години

Највише тачака дневног реда 32. седнице Општинског већа Лајковца било је посвећено извештајима о реализацији програма у претходној години. Председник Андрија Живковић се у изјави за медије после седнице осврнуо, пре свега, на извештај Стручне комисије за одобравање програма у области спорта:

„Видели смо и данас да има великих проблема у правдању утрошених средстава, односно у реализацији годишњих и посебних спортских програма. Обично спортски клубови касне са правдањем утрошених средстава, наш став је да то више нећемо толерисати. Сви клубови и спортска удружења добијају значајна средства из општинског буџета, за разлику од суседних општина где је буџет за спорт далеко мањи, а имају знатно више спортских колектива. Имали смо чак спортска удружења и колективе који су извештаје о реализацији својих програма предавали тек у јануару или крајем јануара, а знамо да то треба да се заврши до краја претходне календарске године, и за то смо излазили у сусрет. То више неће бити случај, гледаћемо да за ову годину новац из буџета добију само клубови који поштују процедуру, односно на време достављају своју валидну документацију.“

Други извештај са ове седнице, који је председник Живковић истакао као веома битан за грађане Лајковца, јесте Извештај о спроведеном Програму унапређења квалитета здравствене заштите становништва општине Лајковац за 2021. годину:

„Буџет је у односу на претходну годину већи и износи 13 милиона динара, пре је био 12 милиона. Разлог је што смо имали адаптацију амбуланте у Јабучју, која је завршена пре неких 15 дана, остало је да до краја месеца стигне нови инвентар за опремање. Прошле недеље смо имали састанак са директорком Јованом Радовановић и донели смо закључак да најкасније до 15. марта амбуланта буде отворена. Нажалост, није радила скоро годину и по дана, по мом мишљењу пре свега због неодговорности и неагилности тадашњег руководства Дома здравља. Ево, докторка Јована је то успела за само пола године, колико је на челу Дома здравља, уз конструктиван договор о даљим смерницама примарне заштите у нашој општини, у који се Општина Лајковац не меша јер људи из струке сигурно најбоље знају шта је потребно. На првом месту то су кадрови, а ми смо у последњих месец дана добили неколико сагласности од ресорног министарства и у наредних 10-15 дана биће примљена два нова лекара и возач. У претходних месец дана примљене су две медицинске сестре, тако да ће Дом здравља Лајковац имати бољи кадровски капацитет, али због ситуације са короном и даље доста особља ради у КОВИД амбуланти, тако да остали делови Дома здравља трпе. Због тога сеоске амбуланте које финансира општина Лајковац (Словац, Боговађа, Врачевић, за Јабучје знамо разлог) нису радиле у претходном периоду. У договору са директорком Радовановић амбуланта у Јабучју ће радити два дана у недељи пуно радно време, тако да ће грађани Јабучја имати обезбеђену примарну здравствену заштиту у свом селу, које је највеће у нашој општини. Настојаћемо да у што краћем року почну са радом једном недељно и остале сеоске амбуланте. Највећи проблем је, још једном подвлачим, што је највећи број медицинских радника ангажован у КОВИД амбуланти. Ако број пацијената са симптомима КОВИД-19 буде мањи, сигурно је да ћемо у марту отворити и остале сеоске амбуланте. Трудићемо се да, уз договор са директорком и одобрење Министарства здравља, примимо још медицинског кадра.

Председник Живковић је истакао да је Дом здравља од Министарства добио два возила: санитет и возило за дијализу, који ће бити допремљени у марту, вредност је близу 10 милиона динара, чиме ће возни парк ће бити знатно бољи и доступнији грађанима. Говорио је и о будућим улагањима из општинског буџета и најавио поновно отварање апотеке у склопу Дома здравља:

„Трудићемо се да у другој половини године одвојимо одређени новац из буџета и да почнемо фазно опремање појединих одељења Дома здравља. Ургентна је Стоматологија или Дечје одељење, где су довољна улагања од неколико милиона динара. Нама је здравствена заштита један од приоритета, тако да ћемо, уз добру комуникацију са руководством, у наредном периоду обновити поједине делове нашег Дома здравља. Радује што смо решили и простор некадашње апотеке, која се налазила у склопу Дома здравља, који припада општини Лајковац, а корисник је Дом здравља. Нисмо хтели да прихватимо понуду да дамо тај локал у трајно власништво Апотекарској установи Ваљево, која га је раније користила, јер је то својина општине Лајковац. Пренели смо то нашем Дому здравља и очекујем да за месец-два локал буде оспособљен и расписана лицитација за издавање за исте намене као пре. Мислим да ће бити заинтересованих фирми и да ће пацијентима који дођу на прегледе у Дом здравља пуно значити да могу ту одмах набавити прописану терапију.“

На 32. седници су усвојени и Извештај Црвеног крста о утрошку средстава у 2021. години, Извештај о утрошку буџетских средстава за реализовање пројеката из области културе и Извештај о реализовању пројеката за изградњу, одржавање и обнову верских објеката финансираних из буџета општине Лајковац за 2021. годину.

Прихваћено је и решење о постављењу Живорада Шушњаревића из Општинске управе Лајковац за повереника за избеглице и миграције Општине Лајковац, који тај посао успешно волонтерски обавља већ дуже време.