Поново шампиони Новосадског сајма

Вишедеценијски фаворит и апсолутни шампион Центар за пољопривреду из Лајковца, са Николом Радуловићем на челу, је и ове године освојио Велики златни шампионски пехар Новосадског сајма за квалитет изложених колекција, а јунице колубарског сточара Милана Милаковића из мионичког села Мратишић освојиле су Златни шампионски пехар за јуницу шампионку сајма и сребрни пехар за јуницу у раси сименталца.

На 91. Међународном Сајму Пољопривреде у Новом Саду, Центар за пољопривреду из Лајковца представио се изузетно запажено и успешно са десет грла, две изузетно репрезентативне колекције јуница младог сточара Милана Милаковића. Овога пута изостало је планирано учешће на сајму реномираних колубарских сточара Милосављевића из Дучића и Читаковића из Мушића.

Општа оцена је да је квалитет свих изложених грла ове године на рекордно високом нивоу.

– Квалитет изложених грла је изванредан и морам да истакнем да последњих неколико година нисмо имали овако јаку конкуренцију обе расе изложених говеда, које су најдоминантније: холштајнфизијска и сименталска – рекао је председник Комисије за говедарство др Денис Кучевић.

По његовим речима, одгајивачи су се потрудили да пред комисије изведу велики број грла високог квалитета.

– У свим категоријама су направили добру конкуренцију и отежали рад комисији, а на задовољство свих присутних и струке, јер можемо да се похвалимо примерцима с којима се може ићи на било који међународни сајам – рекао је др Кучевић.

Милан Милаковић је начелно презадовољан овогодишњим Новосадским сајмом, истиче да има позитивних помака у односу на неке раније године, а посебно је задовољан освојеним наградама:   

– С обзиром да је претходних година хала 12 била упола празна  или попуњена товним расама, ове године је две тређине изложених грла млечне расе, које се постепено враћају на сајам. То донекле охрабрује, можда ће се у неколико наредних година добром аграрном политиком поново напунити само квалитетним приплодним грлима. Надам се да ће у наредним годинама, поред мене и мојих грла која су ове године бранила част колубарских сточара, укључити се и остала удружења из нашег краја као и млађи сточари из мог удружења,   како бисмо додатно подигли квалитет и бројност грла из колубарског краја, који је последњих 5- 6 година  на  самом врху по квалитету говеда која се одгајају и продају широм Србије.