Посета помоћника министра за бригу о породици и демографију

Александра Чамагић, помоћник министра за бригу о породици и демографију, данас је посетила општину Лајковац, где је одржала састанак са председником општине Андријом Живковићем и његовим сарадницима. На почетку обраћања медијима Чамагић је истакла да је састанак био конструктивни и охрабрујући, имајући у виду да у целој држави није сјајна демографска ситуација. Она је нагласила да је новоформирано стратешко Министарство за бригу о породици и демографију и основано да покаже да да ће се држава убудуће фокусирати на ове проблеме, кроз законска решења и издвајања.

– Сведоци смо да је наша држава лидер у региону, гради се и ради, одличан пример је и Лајковац где је мала незапосленост, а велика просечна примања становништва, али све је узалуд ако не буде младих да и даље развијају нашу земљу. Драго ми је да се у овако малој општини, са 15.000 становника, брине о овако великим стварима: да се улаже воља и новац за унапређење положаја породице, за њихово јачање, да се младима олакша да наставе да живе и раде у Лајковцу. Импресионирана сам да су ваша издвајања 20 одсто за социјалне програме и подстицај породици, тако да сте ви пионири у некима од њих, као што је финансирање вантелесне оплодње без ограничења. Рекли сте ми да ћете ове године први пут финансирати уџбенике за прваке, а оно чему сви треба да тежимо је да та издвајања буду системска, а не само да једне године то урадимо а онда заборавимо. Надам се да ћете ви задржати све примере добре праксе и још их додатно унапредити: аутоседишта, родитељски додатак који када се припоји републичком је значајна сума за сваку младу породицу. Такође бринете о старим лицима, о еколошким проблемима, о безбедности у саобраћају итд. и сигурна сам да сте ви један од лидера у земљи по бризи о свеукупном стању у вашем окружењу.

Чамагић је подстакла удружења и организације са територије Лајковца да се јаве на конкурсе Министарства којих има стално. То су конкурси за подршку и јачање породице, за подршку младима и спречавање негативних миграција младих, као и за оснаживање жена и спречавање насиља у породици. Искуство Кабинета министарке без портфеља за бригу о породици из претходног периода говори да су се на локалу ти пројекти одржали, а онда локалне самоуправе наставиле финансирање у неком сегменту тих пројеката.

О пројектима и подршци министарства, што је и била једна од значајних тема састанка, говорио је и председник општине Андрија Живковић.

– Имаћемо несебичну подршку Министарства за бригу о породици и демографију за све будуће пројекте које буду имали и надам се да ћемо се наредних година похвалити бар малим повећањем броја становника у нашој општини. На жалост, и поред наших бројних социјалних програма и давања за породиље, породицу и за најстарије, сведоци смо да у последњих пар година Лајковац губи одређени број становника. Између два последња пописа изгубили смо око 2.000 становника – 2001. смо имали 17.000, данас је та бројка око 15.000, а тренд се из године у годину наставља. Напомињем да ћемо уз свестрану помоћ државе и ресорног министарства, али и разумевање локалне самоуправе кроз разне социјалне програме, у будућности прекинути овај негативни тренд и надам се доћи до позитивног природног прираштаја, до што више бракова и породица као основе једног друштва.

Помоћница министра је изнела и поражавајуће статистичке податке о негативном природном прираштају. Прошле године је у Србији рођено мање од 62.000 беба, што се десило први пут од ратних година, а умрло је око 115.000 људи, што значи да смо само прошле године изгубили 53.000 људи. То је забрињавајуће, јер је у питању град величине Параћина, рецимо, али и су и прогнозе за 2021. су јако лоше. Ако се настави тренд од прва четири месеца ове године у 2021. години ћемо изгубити град величине око 60.000 становника, закључила је Чамагић. По њеним речима, забрињава и пораст развода бракова и мали број склопљених бракова, услед бриге за здравље и неизвесности због пандемије. Она се нада да ћемо се проласком коронавируса, а ситуација се стабилизује, вратити на боље податке.