Председник општине уручио ауто-седишта за 62 младе породице

Уместо у Градској кући, због превентивних епидемиолошких мера, пета јубиларна свечана додела аутоседишта за децу у Лајковцу уприличена је у сали биоскопа. Дечија ауто седишта подељена су по спроведеном Конкурсу за расподелу буџетских средстава општине Лајковац за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у овој години. Реч је о средствима која су се слила по основу казни за саобраћајне прекршаје.
Општина Лајковац је преко Савета за безбедност саобраћаја и ове године, за све лајковачке бебе рођене у прошлој години обезбедила бесплатна дечија ауто седишта. У изузетно пријатној атмосфери, уручена су 62 ауто седишта.Програмом коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у овој години, за набавку дечијих ауто седишта за све лајковачке бебе, које су рођене у прошлој години, издвојено је 600.000 динара. Све лајковачке бебе, рођене у току прошле године, добиле су бесплатно ауто седиште, заправо сви који су се одазвали Јавном позиву. Услов је био да родитељи имају пребивалиште на територији општине Лајковац и аутомобиле у власништву.
Приликом доделе бесплатних дечијих ауто седишта, коју је обавио Андрија Живковић, председник општине са сарадницима и представницима општинског Савета за безбедност у саобраћају, речено је да ће се са овом праксом и сличним идејама наставити и наредних година, све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају и подизања наталитета. Општина Лајковац је прва у Колубарском округу кренула са овом праксом, а ово је пета година по реду да се са овом праксом наставило. Подела дечијих ауто седишта показала се врло популарном мером и од самог старта је наишла на сјајан пријем свих грађана.
Андрија Живковић, председник општине Лајковац, након чина уручења ауто седишта малишанима и њиховим родитељима је у изјави за медије рекао:
-Морам да напоменем да нам је ово пета, јубиларна година да делимо ауто седишта за наше најмлађе суграђане. Ове године имамо нешто више пријава него претходних година. Данас је подељено укупно 62 седишта за које је преко Савета за безбедност у саобраћају издвојено 600 000 динара. Општина Лајковац ће и у наредном периоду покушати да поред ауто седишта обезбеди и колица за бебе, све у циљу да општина Лајковац има што више становника. Нама је буџет за саобраћај сваке године све већи и већи, пре свега захваљујући проласку Ауто – пута “Милош Велики” кроз територију општине Лајковац, јер 30% од казни које се напишу на поменутом делу остаје у нашем буџету. Надам да ћемо у наредном периоду можда чак и помоћи људима који се баве пољопривредом тако што ћемо обезбедити ротациона светла за тракторе и остале прикључне машине. Такође, општина Лајковац је у поступку јавне набавке за изградњу видео надзора и камера на територији самог Лајковца, што ће свакао утицати на повећање поменутог буџета. Уз помоћ овог новца урадићемо већи број стаза за бициклисте, као и за пешаке. како бисмо подигли ниво безбедности у саобраћају.
Председник Живковић је овом приликом истакао и да је општина Лајковац у сарадњи са Путевима Србије конкурисала са два пројекта, захваљујући којима је добила око пет милиона динара за постављање хоризонталне и вертикалне светлеће сигнализације у зони школа, као и на важној и изузетно фреквентној раскрсници у Словцу:
-У Ћелијама на Ибарској магистрали полако се приводе крају радови на постављању лежећих полицајаца и знакова, а пре свега светлећих баријера и знакова који ће додатно опомињати возаче и све учеснике у саобраћају да је у близини школа и да се у том делу налази велики број деце. Такође, у току су радови на раскрсници за Ваљево, Лајковац и Уб. Поставља се вертикална и хоризонтална сигнализација, а биће постављен и лежећи полицајци у облику платформа, заштитна ограда на самом тротоару, као и светлећи успоривач брзине. Овакве активности имају за циљ да се додатно утиче на учеснике у саобраћају како би били опрезнији.
Живковић је подвукао да општина Лајковац улаже максималне напоре и средства за побољшање популационе слике, односно демографске слике Лајковца, а самим тим и Србије. Циљ је што више атрактивних мера, које ће подстаћи Лајковчане да имају што више деце и да Лајковац у будућности повећа број становника. Лајковац је по издвајањима за мере популационе политике познат не само у округу, већ и у читавој Србији. Ту спадају издвајања за све незапослене родитеље, помоћи запосленим родитељима, стипендирање најбољих ђака и студената, бесплатан школски превоз, бесплатна ђачка кухиња, а општина Лајковац је прва у Србији својевремено кренула и са финансирањем вантелесне оплодње, која је за све заинтересоване бесплатна.
Сала биоскопа била је приликом уручења бесплатних ауто седишта испуњена малишанима и њиховим младим родитељима, што је представљало изузетно лепу и оптимистичну слику, пуну позитивне енергије и обећавајућу за будућност Лајковца и Србије.