Прва седница Општинског већа

Одржана је прва седница новог сазива Општинског већа општине Лајковац, на којој су подељена ресорна задужења чланова, а такође важна тачка дневног реда била је припрема првог ребаланса буџета општине Лајковац.
По новој законској регулативи општина Лајковац има 7 чланова већа, односно пет и два члана по функцији – председника и заменика председника општине, док је раније било девет чланова и два по функцији.
Нови заменик председника општине Лајковац Обрад Милутиновић добио је задужења из области, енергетике, пољопривреде и образовања. Дајана Ненадовић задужена је за буџет и финансије, социјалну политику и питања националних мањина. Младен Бајић ће као и у претходном мандату бити задужен за предузетништво и цивилну заштиту. Др Јованка Гомилановић ресорно је задужена за друштвену бригу о деци, заштиту животне средине и здравство. Милан Бугарчић задужен је за инфраструктуру и комуналне делатности, као и омладину и спорт. Бојан Лукић ће у новом сазиву имати задужења везана за рударство и урбанизам.
Запослени чланови Већа биће Младен Бајић и Дајана Ненадовић.
У изјави за медије, непосредно по завршетку седнице, председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао да је најбитнија тачка седнице припрема првог ребаланса буџета општине Лајковац, који касни због објективних околности, пре свега одржавања локалних и парламентарних избора, али и пандемије корона вируса. Председник Живковић је нагласио да је ребаланс свакако што пре потребан због наставка одређених пројеката који су започети и планирани за ову календарску, односно буџетску годину. Иако је папиролошки буџет у односу на почетак године увећан за 70 милиона динара, реално општина Лајковац ће након ребаланса имати на располагању додатних око 40 милиона динара:
-Као што се могло чути од известиоца, руководиоца Одељења за буџет и финансије Татијане Панић, укупно је буџет у односу на почетак године увећан за 70 милиона динара. То је на папиру тако, а у стварности није увећан за толико. У пракси, општина Лајковац 78 милиона динара треба да обезбеди за исплату по окончаним судским пресудама и тиме има минус од 8 милиона динара. Али, имамо и добру страну буџета, негде око 50 милиона динара имамо уштеде на пројектима и радовима у овој години. Такође, поједине установе имају уштеде у својим буџетима, тако да имамо на располагању негде око 40 милиона динара нових за други период године. Највећи део новца, од ових 40 милиона динара ће управо бити опредељен нашем комуналном предузећу, које је можда и највећи корисник буџета, јер општина годишње одваја из буџета близу 85 милиона динара. Гледаћемо да им убудуће поверавамо што више послова, како би имали што више сопствених прихода. Већ на следећој Скупштини, гледаћемо да им поверимо одржавање јавне расвете, а већ од следеће календарске године да нашем комуналном предузећу поверимо и одржавање путева и канала и сигурно ће то бити ефикасније и биће много више уштеда што се тиче буџета општине.
Живковић је изјавио да је највећи део уштеда остварен у првој половини године на превозу ђака, који због пандемије нису ишли у школу. И у другом делу године средњошколци такође неће ићи у школу, јер ће настава бити онлајн. Завршетак радова на реконструкцији средње школе у Лајковцу је свакако планиран за почетак другог полугодишта, тако да одлука о оваквом виду наставе погодује и извођењу радова. Највеће уштеде су тако управо на превозу ђака и то је негде између 15 и 20 милиона динара.
-Оно што је такође битно ми ћемо, поред комуналном, највише новца определити за пројекте које желимо да урадимо, за техничку документацију, како би дочекали спремно да у буџет уврстимо и наравно да код републике конкуришемо за одређене пројекте. Очекујемо значајну помоћ државе и у наредној години, као што смо имали претходних година. Приоритет општине Лајковац у наредном периоду ће бити пројекти којима ћемо конкурисати код Владе и институција које су нам помогле у претходном периоду, првенствено Канцеларија за јавна улагања, а и ресорна министарства, зависно од пројеката које будемо радили.
По свему судећи, неопходно је да седница Скупштине буде што пре одржана. Већ наредне седмице заседаће поново Општинско веће, а термин заседања локалног парламента зависи од тога колико брзо ће стићи неопходне сагласности ресорних министарстава за “ренту” и “екологију”. Седница би свакако требала бити одржана од 15. до 30. септембра, у сваком случају до краја месеца, управо због радова чији је завршетак планиран до краја године.
Велика је вероватноћа да ће Дан општине Лајковац бити обележен у неком мањем обиму, јер је стигао допис Министарства културе у коме стоји да су дозвољене манифестације које окупљају до 500 људи. Председник Андрија Живковић је најавио, да је због укупних околности у плану обележавање Дана општине на мало другачији начин. Планира се 16. септембра отварање школе у Бајевцу, тако да обележавање Дана општине и свечана седница Скупштине буду уприличени у управо комплетно реконструисаном Издвојеном одељењу ОШ “Миле Дубљевић” у Бајевцу.