“Лептирићи” наступили у Дому синдиката

У суботу, 19. новембра ,  деца из ПУ”Лептирић” ,која су полазници плесне школе “Ритам, покрет, музика ” наступили су у препуној дворани Дома синдиката у Београду , која прима више од хиљаду посетилаца , поводом манифестације “Плешимо заједно” , уприличену поводом Светског дана детета (20.новембар) у организацији Соколског друштва из Београда.

Тим поводом , министар за рад , запошљавање , борачка и социјална питанја , г.Александар Вулин и директорка канцеларије за људска и мањинска права г-ђа СУзана Пануновић присустовали су мултимедијалној интерактивној радионици , која је била саставни део манифестације.

Светски дан детета проглашен је 20.новембра 1954, године на Генералној скупштини Уједињених нација. Пет година касније , 20.новембра 1959.године УН су усвојиле Декларацију о правима детета , а тачно 30 година потом и Конвецију о правима детета , коју је прихватила и Република Србија.
Дечја права која су утврђена Конвецијом о правима детета , коју су ратификовале 193 земље , истичу да је основни принцип , право на живот , опстанак и развој , приоритетни интерес детета као и право на партиципацију и право на недискриминацију.
Упркос огромном напретку који је остварен за децу од усвајања Конвенције о правима детета , права милиона деце се крше сваког дана. Скоро 50 милиона деце је расељено из својих домова , 250 милиона деце живи у земљама које су погођене сукобима , а скоро 385 милиона деце живи у естремном сиромаштву, само су неки од података које је објавио УНИЦЕФ.
Деца из наше установе ПУ “Лептирић” били су најмлађи учесници ове манифестације. Уживајући у наступу побрали су бројне симпатије, а слободно време по завршетку наступа искористили су за разгледање престонице.
Предшколска установа “Лептирић” је изузетно поносна што је узела учешће у овако значајној манифестацији и на најбољи могући начин презентовала нашу општину Лајковац.

 

{gallery}25112016{/gallery}