Седница општинског већа у сусрет првом ребалансу буџета

Седамнаеста седница Општинског већа општине Лајковац била је у знаку припрема за предстојеће заседање локалног парламента, првенствено припрема за први ребаланс овогодишњег општинског буџета. Дневни ред није био обиман, а седницом локалне владе председавао је овога пута заменик председника општине Лајковац Обрад Милутиновић.
Поред припрема за ребаланс буџета, свакако се као најбитније издвајају: извештај о реализацији прошлогодишњег програма пословања Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“, који је поднео директор Зоран Петровић; избор пројеката за изградњу, одржавање и обнову верских објеката на територији општине Лајковац, који се финансирају или суфинансирају из локалног буџета.
Руководилац одељења за буџет и финансије Андријана Јаковљевић је рекла да, на основу Упутства о припреми ребаланса, сви директни и индиректни корисници буџета интензивно припремају предлоге измена и допуна својих финасијских планова, које уобичајено достављају одељењу у предвиђеном року и додала:
-Полазна основа за припрему првог ребаланса буџета је обим планираних прихода и расхода Одлуком о буџету, односно динамика остварења прихода и расхода, што смо сагледали. Оно што је битно јесте да је полазна основа била и стварно стање пренетих средстава утврђених завршним рачуном за 2020. годину. Свим корисницима ће ребалансом бити надокнађена средства, која су им евентуално смањена Одлуком о буџету, због недостатка средстава у том периоду. Пре свега се ово односи на превоз запослених и ђака. Од нових инвестиција истакла бих изградњу Сеоске куће у Пепељевцу, за коју се средства уграђују у буџет ове године.
Анализом најзначајнијих прихода и расхода из програма ренте, екологије и коришћење средстава која се приливају у буџет од казни за саобраћајне прекршаје, долази се до тога да иако су средства из програма екологије знатно умањена, значајнијом наплатом заосталих ствари дошло се до укупне суме од 23,4 милиона динара, што је висина средстава за ребаланс из овог програма. Укупна средства ренте износе 423,3 милиона динара, док укупна средства из програма коришћења новчаних казни износе 12,5 милиона динара.
Председавајући овом седницом Већа, заменик председника општине Обрад Милутиновић, у изјави за медије непосредно након седнице, поред већ поменутих и пар процедуралних одлука, говорио је и о још две медијски важне одлуке:
-Оно што бих издвојио, између осталог, јесте издвајање средстава за иградњу палионице за свеће и продавнице за Црквену општину Лајковац, где су издвојена средства од 2.927.000 динара. Општина је определила и средства у висини од милион динара за набавку 23 противградне ракете, које ће бити употребљене за снабдевање четири противградне станице на подручју општине Лајковац: у Лајковцу, Бајевцу, Јабучју и Малом Борку.