Скупштина општине Лајковац усвојила први ребаланс буџета

Одборници Скупштине општине Лајковац на шестој седници су усвојили Први ребаланс буџета за 2021. годину у износу од 1.091.212.313 динара. Од тога је 832.064.197 текући приход, а остатак су средства пренета из претходне године. Као пратећи део ребаланса усвојене су прве измене и допуне Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, Програма за унапређење услова живота локалне заједнице, Програма уређивања грађевинског земљишта и Програма пословања ЈП Градска чистоћа.
По завршетку седнице у изјави медијима председник општине Андрија Живковић је рекао да усвајањем ребаланса општина Лајковац располаже са 14 милиона динара додатног новца, али и да су извршене прерасподеле новца који није потрошен у првој половини године. Најавио је да ће други део године обележити инфраструктурни радови и навео најзначајније од њих.– Један од главних је изградња Сеоске куће у Пепељевцу која ће бити финансирана на две године у износу од 30 милиона динара. Издвојили смо 10 милиона за изградњу Извиђачке улице, која води од постојеће Зелене пијаце до објекта затвореног базена. Укупна вредност радова износиће око 50 милиона динара, остатак ће финансирати ЕПС-РБ Колубара, тако да ћемо можда за отварање базена 16. септембра, на Дан општине, имати изграђену модерну саобраћајницу ширине седам метара, са обостраним тротоарима. Као што сам споменуо на скупштини, покушаћемо да променимо планску документацију која се односи на тај део Лајковца и променимо намену простора планираног за изградњу Агробизнис центра. Други део године у том крају обележиће и завршетак радова на конаку Брене Михаиловић и конаку Радић, у току је пројектовање завршних радова које финансира РБ Колубара. Одвојили смо и 15 милиона за изградњу локалног некатегорисаног пута Мирковићи-Јосиповићи у Јабучју, у дужини од 2.500 метара.
Председник Живковић је веома поносан на чињеницу да се из године у годину знатна средства улажу у образовање, тако је одвојено пет милиона за замену столарије и фасаде на старом делу вртића, тзв. јасленом делу, а први пут у историји Лајковца сви ђаци прваци из општинског буџета добијају бесплатне уџбенике, уз бројна друга социјална давања као и претходних година.
– У ребалансу су се нашла и бројна пројектовања како бисмо спремно дочекали 2022. са инфраструктурним радовима, као што су: изградња Сеоске куће у Врачевићу, изградња капеле у Непричави, пут за Петковиће у Непричави, пут за Стошиће у Словцу, пројектовање обостраних тротоара од раскрснице према гробљу до школе у Селу Лајковцу који ће побољшати безбедност у саобраћају (поготово због ученика), изградња паркинга код зграде силоса и бивше колоније.
Програм подршке пољопривреди и руралном развоју поново износи 16,3 милиона динара, од чега је највише – 4 милиона намењено кредитној подршци пољопривредницима јер за ту ставку показују највеће интересовање. Традиционална излоба крава биће подржана са 1,1 милионом.
– Када је у питању Програм подршке пољопривреди и руралном развоју први пут смо имали врло конструктивне предлоге Савета за пољоприврeду. Донет је са малим закашњењем, након одобрења ресорног министарства, а битно је да је буџет на истом нивоу као прошле године. Има одређених новина и мера, мислим да ће пољопривредници бити задовољни. Ако ове мере не буду довољне, треба да припремимо нове како бисмо задржали младе пољопривредне произвођаче на селу, а општина Лајковац ће то покушати и кроз инфраструктурне радове, попут изградње путева и водоснабдевања.
Одборници су, после краће дискусије, усвојили Одлуку о покретању поступка реализације пројекта јавно-приватног партнерства за јавно осветљење.
– Трудимо се да на сваки начин уштедимо наш буџет како бисмо могли да урадимо што више ствари за добробит локалне заједнице. Један показатељ јесте да смо се одлучили на корак јавно-приватног партнерства за јавну расвету. Ако надлежно Министарство привреде одобри тај модел, наћи се пред одборницима на усвајању на следећој скупштини, покренућемо процедуру за избор партнера преко јавне набавке за замену свих сијалица модерном ЛЕД технологијом, која много штеди електричну енергију. Јако је битно да то ништа неће коштати додатног новца грађане општине Лајковац. Ако сада јавну расвету плаћамо 20 милиона годишње, постављањем ЛЕД светиљки имаћемо уштеду око 70 процената, тако да ћемо после истека одређеног уговорног периода са партнером рачуне плаћати неупоредиво мање. А осветљење ће бити знатно квалитетније.
Живковић је поново изразио жаљење што у ребалансу нема реконструкције сеоске амбуланте у Јабучју.
– Већ сам о томе говорио, криво ми је, пре свега као човеку који представља грађане општине Лајковац, због житеља Јабучја што неће имати примарну здравствену заштиту у свом месту, а имају услове за то. Дом здравља сваке године добија 12 милиона за рад сеоских амбуланти, а за првих пет месеци је потрошено само три милиона. То је, пре свега, питање за руководство Дома здравља и њиховог директора. У Дому здравља Лајковац свакако раде квалитетни лекари и остало особље, има простора за повећање квалитета здравствене заштите на нашој територији, тако да се надам да ћемо наредних недеља, можда и пре, коначно решити то питање. У лично име извињавам се становницима Јабучја због немарности руководства Дома здравља Лајковац, а надам се да ћемо код следећег ребаланса наћи заједнички језик и расподелити новац за реконструкцију те амбуланте.

Општина Лајковац је ушла у програм „Чиста Србија“ за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже, који спроводи Влада Србије у сарадњи са Кином.
– Итекако сам поносан да смо прва општина у Колубарском округу и једна од првих 12 у Србији која је ушла у пројекат, очекујемо да радови крену већ у летњим месецима. Биће завршена канализациона мрежа у Рубрибрези, мини-компактно постројење и примарна мрежа за насељено место Боговађа, реконструкција и стављање у потпуну функцију Постројења за пречишћавање отпадних вода у Лајковцу, као и изградња примарне канализационе мреже дужине 25 километара за цело Јабучје. Укупна вредност свих ових радова је око 500 милиона динара. Наредних недеља треба да почне прва фаза темељне реконструкције регионалног пута Ваљево – Лајковац од Словца до Пепељевачке рампе, док би се у другој фази радило до укључења на Ибарску магистралу. Саобраћај ће бити једносмеран и свакако ће бити отежано кретање превозним средствима. Надам се да је ово знак да ћемо са ЈП „Путеви Србије“ успоставити сарадњу какву смо имали пре пандемије, када смо урадили око 40 километара путева на нашој територији – закључио је Андрија Живковић.
Усвојен је Завршни рачун буџета за 2020. који је износио милијарду и 202 милиона динара, од чега је потрошено 945 милиона, тако да је реализација буџета веома добрих 80 одсто. Прихваћен је и Извештај о реализацији Програма пословања Еко-Тамнаве за 2020. годину. Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда, Четврте измене и допуне Ценовника комуналних услуга ЈП Градска чистоћа којим је одређена цена за прикључење на сеоски водовод у Јабучју за домаћинства и спортске клубове. За потрошњу до 40 кубних метара цена ће бити 51,70 динара, а преко тога цена ће бити 73,30 динара. Скупштина је усвојила и неколико кадровских решења, а за првих пет тачака пробно је рађено електронско гласање које би у догледном периоду требало да постане пракса у лајковачком парламенту.