Скупштина општине усвојила трећи ребаланс буџета

Одборници Скупштине општине Лајковац усвојили су трећи ребаланс буџета, којим је  буџет умањен за 68 милиона динара, од чега је 40 милиона због нереализованих уговора са РБ “Колубара“. Ову одлуку прате и измене Програма уређивања грађевинског земљишта и Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“. Усвојен је и Извештај о извршењу буџета за период јануар-септембар, које износи 52,23 одсто, уз напомену да је закључно са октобром већ  дошло до 72 одсто реализације. Одборници су дали сагласност на друге измене и допуне Ценовника комуналних услуга, којима је, како је раније најављено, цена воде повећана за 15 одсто, колико износи и повећање цене ЈПКП Лазаревац према лајковачком комуналном предузећу. Усвојен је и пакет одлука о локалним порезима за наредну годину.

Резимирајући најважније одлуке са 18.седнице, председник општине Андрија Живковић је изјавио:

– Трећим ребалансом општински буџет је за око 40 милиона умањен због нереализованих уговора са „Колубаром“, што се највише односи на реализацију пројекта Војни круг и изградњу саобраћајница у том насељу, намењених грађанима који ће се пресељавати из Скобаља. Надам се да ће бити реализовани у наредној години, што зависи од тога колико новца ће бити у систему ЕПС-а и „Колубари“.

Председник Живковић је апострофирао улагања у водоснабдевање и изградњу канализације, предвиђена овим ребалансом:

– Одвојено је 500.000 динара за улагање у водоизвориште у Непричави. Заједно са лазаревачким комуналним предузећем радићемо на пројектовању истражне бушотине за нови бунар, што ће сигурно побољшати снабдевање водом Лајковца и Лазаревца. Процес ће трајати две године: први корак је израда пројекта, затим иде реализација бушотине и ако она задовољи капацитетима након тога иде бушење бунара, опремање и добијање потребних дозвола ресорних министарстава. Најзначајнији део ребаланса јесте повећање новца за изградњу водоводне мреже и кишне канализације које је поверено нашем комуналном предузећу,  а односи се на изградњу водоводне мреже и кишне канализације за новоотворени погон „ИГБ Аутомотив“ у Лајковцу где ради 200 људи. Најзначајније је за Лајковац што ће после више деценија посао наћи толико суграђана, чиме ће број незапослених на бироу (550) бити скоро преполовљен. Порез на зараде наредне године ће бити повећан за 10-20 милиона од ове фирме, што значи нове инфраструктурне радове, нови асфалт, игралишта, улагање у образовање и слично.

Живковић се осврнуо и на повећање цена комуналних услуга:

„На скупштини смо реализовали оно што је већ било предмет расправе на претходној, а то је повећање цена комуналних услуга према правним и физичким лицима у износу од 15%, колико је и Лазаревац повећао према Лајковцу. На то смо били приморани, када се то сабере и није велико повећање, надам се да ће грађани то разумети, а циљ нам је да у наредном периоду имају што квалитетније водоснабдевање.“.

Директор „Градске чистоће“ Дарко Јевтић је на седници подсетио да су одборници на претходној скупштини дали сагласност да комунално предузеће припреми промене ценовника. Цена воде је повећана за 15 одсто, колико је ЈПКП Лазаревац 15. августа подигао цену према лајковачком комуналном, и износиће 131,44 динара за грађане. Прикључак на водоводну и канализациону мрежу скупљи је за 25 одсто, а изношење смећа  20 одсто, јер су драстично скочиле цене свих инпута. У пакету одлука везаних за функционисање комуналног предузећа “Градска чистоћа” дата је сагласност на Правилник о отпису дуга за прекомерну потрошњу воде.

По речима известиоца, иако је дошло до корекције појединих стопа пореза, Лајковац даље има има најниже стопе пореза у Колубарском округу. За непокретности је благо повећање, а код просечних цена квадратног метра старих непокретности то је 25 одсто, што је мање од законских 50 одсто, али ће општинском буџету следеће године донети 10 милиона динара. Општинска управа се одлучила на овај корак због поскупљења у 2022. години, али то неће драстично утицати на кућне буџете.

Ребалансом је одвојено и нешто више новца за “Улицу отвореног срца“, која неће бити организована пред Нову годину, као раније, него другог дана Божића. Велики је хришћански празник и викенд па се очекује да ће манифестација бити јако посећена.

Зелено светло добили су и Годишњи Извештај о раду Предшколске установе “Лептирић” за радну 2021/22. годину, као и Годишњи План рада за 2022/23. годину. Наредно заседање локалног парламента, на коме ће бити усвојен буџет за наредну годину, планирано је за крај децембра.