Слава вароши Лајковац

Данас је слава вароши Лајковац Св. Великомученица Марина, у народу позната као Огњена Марија. Јутро се је храму Светог Димитрија у Лајковцу одржана свечана литургија, а затим кратк алитија и запис у порти цркве, све уз минимално окупљање, у складу са државним и општинским мерама превенције обољевањ од КОВИДА-19.

Огњена Марија је и заштитница машиновођа, а Лајковац је познато железничко место. У колубарској вароши некада је живело 1500 железничких радника, од чега 300 машиновођа. Огњена Марија се обележава и као струковна слава машиновођа.

Због пандемије корона вируса и мера које су на снази, одложене су све културне манифестације на територији општине Лајковац, укључујући и традиционалну манифестацију Дани Лајковца, уобичајен начин обележавања градске славе, као и вашар за Огњену Марију.

Тако ће данас, 30. јула преступне 2020. године, слава Лајковца и заштитница машиновођа бити обележена неуобичајено тихо, што се није догодило деценијама уназад. Али, свакако, за Лајковчане је ово посебан дан.