Три одбојкашице Жеље на Европском првенству за млађе сениорке

Млађе сениорке Србије (до 22 године, играчице рођене 2003. и млађе), актуелне вицешампионке Европе, отпутовале су овог поподнева у Италију на ИИ ЕП 2024. У репрезентацији су и три одбојкашице лајковачког Железничара: наша суграђанка Стефана Пакић, Јована Зеленовић и Ксенија Томић.

Друго по реду Европско првенство за млађе сениорке одржава се од 1. до 6. јула у у Италији, у градовима Леће и Копертино. Србија ће играти у Б групи са Пољском, Португалијом и Чешком у граду Копертину.

Србија ће први меч одиграти у понедељак, 1. јула против Пољске од 18 часова, у уторак 2. јула против Португалије од 21 час, а у последњем, 3. колу, у среду 3. јула против Чешке од 18 часова. Пласман у полуфинале избориће две селекције. У А групи ће играти Италија, Турска, Украјина и Летонија.

Маријана Боричић, први тренер млађих сениорки Србије, одлучила се за следећи састав:

Техничари: Андреа Тишма и Нина Мандовић.

Коректори: Јована зеленовић и Ања Зубић.

Либера: Стефана Пакић, Јована Пунишић и Нађа Чикуц Динс.

Блокери: Ива Шућуровић, Наташа Чикуц Динс и Александра Ђорђевић.

Примачи: Бранка Тица, Ксенија Томић, Бојана Поповић и Невена Сајић.

Из изјаве селектор Маријане Боричић пред почетак првенства издвајамо:

„Генерално сам задовољна припремама, а за колико је то довољно у овом моменту не могу да проценим. Знамо да су нам највећи ривали Италија и Турска, сигурно је да неће бити лака ни прва утакмица против репрезентације Пољске. Очекујемо полуфинале, а надамо се највишој медаљи или било којој другој и верујемо да можемо да направимо добар резултат. У овој генерацији фали неколико играчица. Јако сам срећна што су те девојске са сениорском репрезентацијом и боре се за Олимпијске игре, што је показатељ да имамо потенцијал и сјајне таленте. Сигурно да ми нисмо земља која лако може да надокнади тај број играча, али верујем да и у овом саставу можемо поново да се радујемо.“

Пред наступ на Европском првенству изјаве за сајт Одбојкашког савеза Србије дале су и Стефана Пакић и Јована Зеленовић.

„Измењен је састав у односу на претходне године, померила се генерација за једну уназад. Али, свакако да се доста познајемо, испратиле смо се на претходним окупљањима у репрезентацији, тако да је атмосфера одлична. Уопште није мање квалитетна екипа у односу на претходне, тако да ми идемо на злато и не очекујемо ништа мање од тога“ – самоуверена је Стефана Пакић.

„Имамо доста искуства, а младе смо, биле су нам добре сезоне ове године. Искрено се надам најбољем јер припреме теку фантастично, сви дајемо све од себе, тренирамо супер – рекла је Јована Зеленовић.“

Међу одбојкашицама из ове генерације, које недостају тиму јер су се прикључиле припремама најјаче селекције Србије за Олимпијске игре, је и примач Железничара Вања Ивановић. Заједно са Букилић и Малешевић оставила је најбољи утисак на турнирима Лиге нација, тако да их је селектор Гвидети позвао на Копаоник да тренирају са нашим најбољим репрезентативкама.

Додајемо и да је пре неколико дана млада Лајковчанка Адриана Костадиновић освојила бронзану медаљу на Балканијади, а да је летос очекује и Европско првенство, као и Мину Стојановић са јуниорском селекцијом. Врло активно и надамо се успешно лето за доста одбојкашица Железничара, што је врло афирмативно за наш клуб.

Фото: Одбојкашки савез Србије