У Радића конаку представљена нова књига Драгана Драгојловића

У Радића конаку Библиотеке „Радован Бели Марковић“ представљена је нова књига „Гнев и друге приче“ писца Драгана Драгојловића.

У име организатора обратила се директорка Библиотеке Снежана Шкорић. Осим аутора, о књизи су говорили мср Дарен Миливојевић из Библиотеке РБМ, књижевник Лабуд Драгић и публициста Милош Јевтић.

„Гнев и друге приче“ нуди дубоки увид у људску природу и савремене дилеме, уједно доносећи освежавајућу перспективу наше стварности. Драгојловић се трудио да својим стваралаштвом и промишљањима допре до публике, тако да је читао и одломке из својих књига.

Милош Јевтић је изразио задовољство репрезентативним изгледом библиотеке која поносно носи име Радована Белог Марковића. За Драгојловића је рекао да „многи пишу и објављују, али мало је оних који у том маратону успешно стижу до циља, попут Драгојловића“.

Анализу књиге и ауторовог стваралаштва изнео је књижевник Лабуд Драгић: „Колико год да се на први поглед чини да је наше доба модерне технологије, интернета и мобилне телефоније развејало свет бајки, митова, предања, гатки и сновиђења – са друге стране чини се да је тај наизглед трајно одбачен и демистификовани свет наново васпостављен у једној убедљивијој и агресивној форми. Читајући приче Драгана Драгојловића ово питање се намеће као нека неминовност чије прихватање у ствари значи само – савременим језиком казано разумевање света у коме живимо. То је сасвим нови вид онога што се негда звало фантастика, заснована на народним бајкама какву, примера ради, срећемо код Милована Глишића или, још више, код Гогоља, чије дело је Глишић добро познавао и успешно преводио…Јунаци Драгојловићевих прича живе у постмодерном добу, у свету најмодерније технологије, али је њихово понашање суштински слично ономе из неких других, давних времена. Човек више није играчка у рукама судбине, нити је жртва немилосрдних демона, злих духова или богова. Он је под контролом одређених центара моћи који су преузели надлежност свих тих натприродних сила.“

Било је ово врло занимљиво и пријатно вече у приземљу Радића конака, који се својим камерним простором већ показао као прикладан за организацију књижевних вечери и других програма мањег обима.