Веће усвојило Предлог Другог ребаланса буџета

Последња припремна седница Општинског већа пред септембарско заседање локалног парламента, на коме ће се наћи други ребаланс општинског буџета, одржана је 30. августа. Упркос смањењу од 94 милиона динара, због уредбе Владе везане за средства од екологије, и након другог ребаланса буџет општине Лајковац је изузетно висок – преко 1,3 милијарде динара. По завршетку седноце, у изјави за медије, председник општине Андрија Живковић је рекао:

-Већина тачака са данашње редовне седнице већа неће се наћи на редовној седници Скупштине, која ће бити одржана у уторак. Најбитнија тачка, која је заправо и основ за заказивање предстојеће седнице Скупштине, јесте други ребаланс овогодишњег општинског буџета. Како смо чули на седници од известиоца по другом ребалансу буџет се умањује за неких 94 милиона динара. Разлог за умањење буџета јесте што се средства из Програма екологије, која су до сада уплаћивана општини, Уредбом Владе Србије од јуна месеца уплаћују директно држави. Том изменом Лајковац и друге општине које су имале накнаду од екологије, као што су Косјерић, Беочин, Панчево…остају без те накнаде. Тако је и општина Лајковац остала без 105 милиона динара за ову годину. Минус је 94 милиона, јер смо имали уштеда и вишкова од појединих радова у протеклом периоду.

Председник Живковић је истакао да је, упркос смањењу буџетских средстава, општинско руководство нашло модус да неке пројекте, планиране за текућу годину, заврши до краја 2019.

-Иако је буџет умањен успели смо да другим ребалансом додамо средства за поједине ставке које нису могле раније да се ураде, као што су Сеоска кућа у Пепељевцу и парк на простору старе пијаце. Након седнице Скупштине биће расписани јавни позиви. Убацили смо такође и један нови пут, који ће бити рађен у другом делу године – пут за Ђориће у Јабучју у дужини од 900 метара, вредности десет милиона динара. Сигурно ће се минус у каси, односно ова промена да се средства од екологије уплаћују држави, осетити у наредним годинама, али сигурно ћемо морати и одређене ставке у буџету следеће године да смањујемо, како бисмо замишљене инвестиције реализовали у наредном периоду.

Живковић је рекао да га радује што је потрошен новац опредељен за Програм вантелесне оплодње, три милиона динара, тако да је на овој седници опредељено још 1,5 милиона динара. То је добра вест и показатељ да се новац који је опредељен за ову намену користи у праве сврхе. Такође је нагласио да ће нових милион динара за Програм шумског земљишта директно бити уплаћено комуналном предузећу, а односи се, пре свега, на пошумљавање одређених делова Лајковца.

Прихваћен је Нацрт Трећих измена и допуна Програма уређивања грађевинског земљишта општине Лајковац за 2019. годину, Програм расподеле средстава од накнаде за коришћење шума и шумског земљишта општине Лајковац за 2019. годину, Нацрт Одлуке о јавним расправама, Правилник о раду и Измене и допуне Ценовника ЈП „Градска чистоћа“, измене Плана јавних инвестиција итд. Усвојено је низ одлука које се тичу спортских клубова на подручју општине Лајковац, а разматране су и жалбе прослеђене од Заједничког центра за социјални рад.