Завршен амфитеатар и партерно уређење конака у Војном кругу

Градња реплика конака Брене Михајловић и Радића у лајковачком насељу Војни круг започета је пре око 10 година, на основу споразума са РБ Колубара за пресељење насељеног места Мали Борак. Партерним уређењем, односно изградњом амфитетатра, стаза и ограде, завршеним овог пролећа, полако се заокружује пројекат и приближава се привођење намени објеката и будућег репрезентативног простора.

То је констатовао и председник општине Андрија Живковић, обилазећи дворишни простор и објекте са замеником Обрадом Милутиновићем и руководиоцем Одељења за комунално-стамбене, грађевинске и урбанистичке послове Предрагом Мирковићем.

„Коначно, након толико времена завршавамо веома значајан посао за општину Лајковац, поготово за овај део града. Нашa визија пре неколико година била је да Војни круг инфраструктурно што више развијамо и опремамо, а имамо овде и затворени базен, нову Зелену пијацу, модерну саобраћајницу која води од пијаце ка базену, уз бројне спортске садржаје. Мислим да је ово целина која је недостајала, намењена културним потребама и догађајима.

Пре годину дана кренули смо у завршетак радова на оба конака, а највећи део посла је био уређење партерног простора са изградњом великог амфитеатра,  као и унутрашње уређење оба објекта. Партерно уређење је највећим делом завршено, уследиће и озелењавање простора, који иначе заузима читав хектар. Чека нас и опремање оба конака намештајем, јер је у плану да ове објекте што пре предамо нашим установама културе на коришћење.

Један од конака би требало да буде заједничка адреса за Градску библиотеку и Туристичку организацију, док други објекат планирамо да посветимо нашем познатом књижевнику Радовану Белом Марковићу. Трудићемо се да све завршимо до градске славе или до Дана Лајковца – 16.септембра, када ћемо свечано отворити оба објекта.

Сигуран сам да ће овај простор служити Лајковчанима за бројна културна дешавања у летњем делу године. Ако не буду могли у томе да уживају од овог лета, онда ће то сигурно бити од јесени. Тако ће суграђани, поред свог Културног центра и биоскопа који је реновиран пре пар година, имати још једно место за уживање у културним збивањима. С обзиром да је простор грандиозан за нашу општину, надам се да ће се баш овде одвијати и поједини културни догађаји значајни за цео Колубарски округ.“

Живковић је навео да је комплетне радове финансирала Електропривреда Србије, по споразуму о исељењу Малог Борка за потребе Рударског басена Колубара.  Остало је да комунално предузеће уради кишну канализацију и да зеленилом и другим садржајима буде оплемењен простор. Завршна фаза је коштала око 15 милиона динара: партерно уређење око 12 милиона динара, а сређивање конака 3 милиона. За опремање конака и озелењавање простора око амфитеатра биће одвојен додатни новац, рекао је председник Живковић.